Hirdetés

Dollármilliókat keresnek a fejlesztők lehúzós alkalmazásokkal



|

Mind az App Store-ban, mind a Play Áruházban vannak a felhasználókból rejtett előfizetésekkel óriási pénzeket kicsaló alkalmazások.

Hirdetés

Érthető, hogy néhányan nem nézik jó szemmel az Apple szigorúságát, rendszereinek zártságát, de tény, hogy az iOS-es alkalmazásboltban kevesebb a kártékony alkalmazás, vagy legalábbis nehezebb ezekbe belefutni, mind Androidon. Ugyanakkor még ez sem jelenti, hogy az iPhone-ok és iPadek felhasználói teljesen védve lennének.

Az Avast kutatói 204 olyan, fleeceware-nek bélyegzett alkalmazást találtak az App Store-ban és a Play Áruházban, amiket a felhasználók több milliárd alkalommal töltöttek le. Azokat az appokat nevezzük fleeceware-nek, amik kártékony kódot ugyan nem tartalmaznak, és adatot sem lopnak, viszont indokolatlanul magas áron kínálnak előfizetéseket, olykor évi több százezer forintért.

Hirdetés

Az Avastnál arra jutottak, hogy az ilyen alkalmazásokkal a fejlesztők több mint 400 millió dollárt, mintegy 123 milliárd forintot kerestek - tehát ennyivel károsították meg a felhasználókat. Némileg meglepő módon az App Store-ban 134 beazonosított app volt, a Google Play Áruházban viszont csak 70, de ennek oka az lehet, hogy míg a kártékony kóddal ellátott alkalmazások fennakadnak az Apple szűrőjén, és a fejlesztők nem is próbálkoznak nagy mértékben ezek engedélyeztetésével, a fleeceware-ek simán átcsúsznak a kapukon. Ezek a számok egyúttal nem azt jelentik, hogy összesen ennyi létezik, csak hogy az Avast ennyit fedezett fel.

Az App Store-os appokat 500 milliószor töltötték le és 365 millió dollárt termeltek, míg a Play Áruházasokat szintén 500 milliószor telepítették, viszont csak 38,5 millió dollárt hoztak. A gyanútlan felhasználók beleegyeztek egy rövid próbaidőszakba, de valószínűleg nem figyeltek eléggé, amikor az app kiírta, mennyit fog kérni az ingyenes szakasz lejárta után, vagy úgy gondolták, az alkalmazás törlése megoldja a problémát. 

Ezekben az esetekben az Apple és a Google nem tud vagy nem akar semmit tenni, hogy a megkárosított felhasználók visszakapják a pénzüket, a fejlesztők pedig vagy nem reagálnak a megkeresésekre, vagy azzal érvelnek, hogy ők világosan kommunikáltak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.