Hirdetés

Donald Trump aláírta a közösségi oldalak szabályozását előíró rendeletet



|

Szimpla sértődéssel indult és fenyegetésre váltott, most pedig háború lesz belőle: Trump elnök aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében a moderáció terén megköthetik a közösségi oldalak kezét.

Hirdetés

Ahogy sejthető volt, Donald Tump nem állt meg szimpla fenyegetőzésnél a közösségi média felé. Ahogy azt már megírtuk, az Egyesült Államok elnökének amúgy is a begyében voltak a legnagyobb közösségi oldalak, mert szerinte a Facebook, a Twitter és a többiek nem adnak elég teret a konzervatív eszméknek, a republikánus politikusoknak és személy szerint neki sem, valamint álhírekként, igazolhatatlan információként "bélyegzik meg" az ő és követőinek posztjait. Azt pedig már Kína esetében is láthattuk, hogy Trump képes egy begőzölt óvodás szintjén minimális gondolkodással visszakézből ütni, szóval nem csodálkozunk azon sem, hogy a nemrég belengetett rendelet tényleg megszületett.

Hirdetés

Az amerikai elnök nagy csinnadrattát is csapott a dolognak, a dokumentumot ugyanis William Barr igazságügyi miniszter mellett a sajtó meghívott képviselői előtt írta alá. Ez konkrétan egy 1996 óta létező jogszabály-csomag, az 1996-ban megalkotott "Tisztességes Kommunikációs Törvény" (Communications Decency Act) 230-as cikkelyének felülvizsgálatát írja elő. Tehát nem egy közvetlen hatással bíró elnöki határozat született, a közösségi szolgáltatások egyelőre pontosan ugyanúgy folytathatják működésüket, mint eddig - azonban kötelezi az államközi jogi szervezeteket, hogy indítsák meg a cikkely átdolgozását.

Az említett 230-as cikkely egyébként arról szól, milyen felelősséggel bír a felhasználók által közzé tett tartalmakért az ezeket megjelenítő felület. Értelemszerűen ezt annak idején még leginkább nyomtatott újságokra és kezdetleges formában létező online magazinokra alakították, hiszen '96-ban még sehol sem volt a webes közösségi világ. Mindenesetre Trump nagy győzelemként értékelte saját lépését, az aláírás előtt írt tweetje szerint "nagy nap lesz ez a közösségi média és a TISZTESSÉG számára". Említsük azért meg széljegyzetként, hogy azon a csúf, rossz, gonosz Twitteren tette mindezt közzé, amit most épp meg akar regulázni.

A mostani rendelet minden bizonnyal afelé terelné a jogalkotókat, hogy erősen nyirbálják meg a szolgáltatók jogait, ugyanis az említett cikkely például egyszerre ad jogi védelmet a médiafelületeken elhelyezett felhasználói tartalmaknak, miközben lehetőséget ad arra is, hogy ezt a felületek üzemeltetői jóhiszeműen módosítsák vagy moderálják - ez a rész böki leginkább Trump csőrét, hiszen így teheti meg például a Twitter, hogy "megbízhatatlan információ" címkét nyomjon az elnök egyes tweetjeire, vagy bármelyik egyéb közösségi oldalnak is ez ad felhatalmazást arra, hogy az általuk álhírnek minősített tartalmakat letiltsák vagy elérhetetlenné tegyék.

Trump szerint ezzel óriási hatalom van a közösségi szolgáltatók kezében, hiszen a '96-os szabályozások értelmében úgy csavargathatják a saját platformjaikon megjelent tartalmak elérhetőségét és megítélését, hogy ezzel közvetlenül befolyásolják a felhasználók politikai gondolkodását és értékítéletét. "Azért gyűltünk ma össze, hogy megvédjük a szólásszabadságot az amerikai történelem során megjelenő legnagyobb fenyegetéstől" - vezette be az elnök saját módosítási rendeletét.

A 230-as cikkely felülvizsgálatának közvetlen irányítására a Szövetségi Kommunikációs Bizottságot (FCC) jelölte ki, amely amúgy is felel a közösségi szolgáltatások jogi szabályozásáért, de a mostani rendeletben az is megtalálható, hogy a kongresszus elé vigye a teljes 1996-os törvénycsomag módosítását.

A mostani "közösségi dzsihádról" nagyon sokféle reakciót találunk: egyesek szerint nagyon is ideje, hogy szabályozzák, milyen módszerekkel cenzúrázhat felhasználói tartalmakat a Facebook, a Twitter és minden más szolgáltató, és az összes ide kapcsolódó esetet a szólásszabadság teljes megsértésének tekint. A másik oldal viszont úgy látja, az ilyesféle új rendeletek pont tovább rontják a helyzetet, hiszen még a jelenlegi törvényi keretek között is nagyon nehéz gátat vetni az álhírek, összeesküvés-elméletek, hamis és túlzó politikai vádaskodások online terjedésének, ha pedig az új amerikai törvények tovább szűkítik a szolgáltatók lehetőségeit, az összes közösségi oldalból egy elvakultan és elvadultan álhíreket fröcsögő káosz válhat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.