Hirdetés

Döntött a nép, Elon Musk feloldja a korábban letiltott Twitter-fiókokat



|

A várt eredményt hozta az általános amnesztiáról szóló szavazás.

Hirdetés

Elon Musk már korábban is előszeretettel invitálta voksolásra a twitteres követőit, egy évvel ezelőtt például Tesla-részvények eladását tette a népakarattól függővé, októberben pedig az ukrajnai háború lezárásának módjáról kérdezte meg az embereket, komoly botrányt kirobbantva.

A milliárdos azóta felvásárolta a közösségi oldalt, és immáron annak működésébe is beleszólást enged: múlt héten Donald Trump "örökre" letiltott fiókjának feloldását rendelte el egy szoros szavazás után, majd az általános jellegű amnesztiáról is szavazást indított, ahol már meggyőző fölénnyel taroltak az igenek.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Musk az összes olyan, korábban letiltott fiók feloldását helyezte kilátásban, amelyek az aktivitásukkal nem sértettek törvényt, és nem követtek el "kirívó spamelést".

Hirdetés

3,16 millió voks után végül 72,4%-os aránnyal kerekedtek felül az ötlet támogatói, az új tulajdonos pedig közölte is, hogy a jövő héttől minden érintett visszatérhet a közösségi oldalra.

Az amnesztia kritikusai szerint a döntés miatt drasztikusan megnőhet a gyűlöletbeszéd aránya a közösségi oldalon, Musk viszont egy külön posztban épp  azzal dicsekedett el, hogy 1500 trollfiók megregulázásával és a maximális napi bejegyzések számának korlátozásával máris sikerült harmadával csökkenteni az ilyen bejegyzések előfordulási arányát (egész pontosan azok érzékelhetőségét, ami egy képlékeny, de a Twitter által korábban is használt mérce).  

A szavazás lezárultával sokan emlékeztették a milliárdost, hogy néhány hete még egy "moderációs tanács" felállítását ígérte, amelynek kikérik a véleményét a nagyobb horderejű visszaállítási döntések előtt, ám a jelek szerint ebből végül nem lett semmi.

Musk mindenesetre a maga módján igyekszik hűteni a kedélyeket, pénteken ugyanis arról tweetelt, hogy a szólásszabadság nem egyenlő az elérés szabadságával, ezért a gyűlölködő bejegyzéseket teljesen háttérbe szorítják majd, hogy csak célzott kereséssel lehessen megtalálni őket.

Az új tulajdonos ezzel valószínűleg azokra a posztokra gondolt, amelyek nem sértenek törvényt, eddig ugyanis úgy szól az ígéret, hogy csak az illegálisnak minősülő megnyilvánulásokat fogják törléssel szankcionálni, a határozatlan idejű, tartós profiltiltásokkal pedig teljesen felhagynak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.