Hirdetés

Döntött az EU az egységes töltőszabvány bevezetéséről, az Apple termékei sem képezhetnek kivételt



|

Már csak rövid ideig lehet USB-C töltőport nélküli, kis és közepes méretű elektronikus eszközöket árusítani az Európai Unió területén.

Hirdetés

Az előzetes várakozásoknak megfelelően az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának képviselői megállapodtak arról, hogy 2024 őszétől kizárólag USB-C csatlakozóval felszerelt okostelefonokat lehessen forgalomba hozni az Európai Unióban. Az egységesített töltőszabvány ugyanígy vonatkozna táblagépekre, hordozható játékkonzolokra, e-olvasókra, valamint tölthető fülhallgatókra és digitális fényképezőgépekre is. Ami pedig a laptopokat illeti, a gyártóknak 40 hónapjuk van arra, hogy készülékeiket a követelményekhez igazítsák. Hasonlóképpen harmonizálni tervezik a vezeték nélküli töltés és a gyorstöltés szabványait is.

Hirdetés

Mindezzel azt szeretnék elérni a döntéshozók, hogy csökkenjen az elektronikai hulladék mennyisége, maguk a termékek pedig fenntarthatóbbá váljanak. Elképzelésük szerint a vásárlók szabadon dönthetnek arról, hogy egy új terméket töltővel vagy anélkül kérnek-e, mivel az egységesítés következtében ugyanaz a töltő alkalmas több eszköz árammal való ellátására is.

Az EU piacán tevékeny gyártó közül nyilvánvalóan az Apple-t érinti a legfájdalmasabban a döntés, hiszen a cupertinói techóriás már régóta saját Lightning szabványát használja készülékeiben. Ám miután már 2020 óta lehet tudni, hogy erre a lépésre készül az EU, a cég több beszámoló szerint  elkezdett felkészülni az átállásra, mi több, nem vár az utolsó pillanatig, hanem már 2023-ban piacra dobja az első USB-C-s iPhone-t.

Természetesen a jogszabályt még jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak is, csak ezután szavaznak róla a 27 tagállam nemzeti parlamentjeiben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.