Hirdetés

A Doublicat nem ver át: úgy tűnik, a legújabb deepfake apptól nem kell félni



|

Egyelőre legalábbis semmi olyasmi nem derült ki róla, mint trükkös elődeiről, és a készítők is állítják, hogy nagyon vigyáznak az adatainkra.

Hirdetés

Nemrég a GameStar cikkében mutattuk be azt az appot, amely a legújabb arcmódosító divat az elmúlt napokban. A Doublicat valami olyasmi, mint annak idején a FaceApp és társai, biztos sokan emlékeznek arra, amikor a közösségi oldalon boldog-boldogtalan azokat a képeket osztogatta magáról, hogyan néz majd ki öregen, vagy hogy festene nőként. Csak hát, mint kiderült, az ilyesféle appok egy része közben csendben kémkedett is a felhasználók után.

Hirdetés

Épp ezért egy ideje többen inkább óvatosan az efféle alkalmazásokkal kapcsolatban, ami igazából jogos és bölcs dolog is. De persze irtózatos kísértést jelenthet a mostanában egyre terjedő Doublicat (illetve most már Reface, az appot ugyanis néhány napja nevezték át), amely a deepfake technológiát tényleg kifejezetten ötletesen és viccesen használja fel.

Mit tud a Doublicat / Reface?

Az iOS és Android alá egyaránt elérhető Doublicat / Reface kipróbálásra ingyenes, és csak huzamosabb használat esetén kell érte fizetni (egyébként ingyenesen is tovább használható, csak néha várni kell pár órát az újabb átalakulások előtt). Az appban elég egy gyors szelfit készíteni úgy, hogy az arcunkat a megadott keretbe igazítjuk, ezután ezt a képet eltárolja a szoftver, és indulhat a móka: elég kiválasztanunk a Doublicat által előre feltöltött videórészleteket, vagy mazsolázhatunk tonnányi gif között, és ezen az app mesterséges intelligencia segítségével kicseréli az arcot a szelfin találhatóra. Elvileg meglévő fotót is lehet használni, de azt egyelőre kissé macerásan lehet működésre bírni.

Mindenesetre a trükk működik: a videókon a legjobb a hatásfoka, de ha kellően jó felbontású gifeket találunk, azt is nagyon ügyesen kezeli. Íme kettő, amivel pár másodperc alatt próbálkoztam. Először jöjjön egy Bill Gates-ről készült gif, amelyre a második gifen már az én arcom került:

Vagy itt egy Elon Musk-animáció, amelyre szintén egész pontosan igazította rá az arcomat.

Már csak a két úriember milliárdjait kellene valamilyen app segítségével a zsebembe transzformálni, de ez már mellékes. Az viszont annál fontosabb kérdés, hogy ez az app, amivel ennyire jól el lehet szórakozni, a biztonság terén más-e, mint a hírhedt elődök.

Mennyire biztonságos a Doublicat / Reface app?

Természetesen arra nem vállalkoztam, hogy kinyerjem az alkalmazás forráskódját, és bitről bitre végigmazsolázzam, milyen adatokat ment el és esetleg melyeket küldi tovább. Az viszont már egész megnyugtatóan hangzik, hogy az app mögött egy létező cég, a NeoCortext Inc. áll, amely egy törvényesen bejegyzett amerikai cég - ez a korábbi átverős appok egy részénél nem volt ennyire lekövethető. Ráadásul egyes hírek szerint a mindössze két főt számláló startupot már olyan nagyágyúk is megkeresték, mint a Snapchat vagy a TikTok, hogy a deepfake technológiáját licencelhessék.

A Reface egyébként azért sikeres, mert nem szükséges hozzá az arc teljes 3D szkennelése, hanem az AI motor a 2D képet ráhúzza egy háromdimenziós maszk-sablonra, és ezt húzza rá a forrásban lévő arcokra. A határokat szintén mesterséges intelligencia segít elmosni az eredeti kép és a szelfi között.

Az appban részletesen elolvasható, hogyan kezeli a rendszer az adatokat. Ugyan az elkészült fotókból szerveroldalon történik a deepfake végeredmény elkészítése, de a cég egyértelműen leírja, hogy a processzálásra feltöltött képeket nem látja "élő" ember, és nem is tárolják sehol, ezek a végeredmény elkészülte után azonnal, automatikusan törlődnek. A Reface szerveroldali motorja kizárólag a felhasználók arcának vektoros leképezését, tehát egyfajta vonalakból álló 3D maszkot tárol a későbbi gyors működés érdekében, de ezt sem képként értelmezhető formában teszi, és nem is elérhetőek ezek az adatok kívülről.

Szóval egyelőre az alkalmazásban szereplő tudnivalók, a cégről elérhető információk és a tech-médiában elérhető visszajelzések alapján nyugodtan lehet próbálkozni az app használatával, a jelek szerint ez végre nem valamiféle vicceskedésnek álcázott adatgyűjtő.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.