Hirdetés

Drágulnak az iPhone-os alkalmazások



|

Az erős dollár miatt Európában és több országban is árat emel az Apple.

Hirdetés

Az idei év világpolitikai és gazdasági bizonytalanságai következtében nagyot erősödött a dollár, a tengerentúli valuta értéke így egy időre le is körözte az euróét, igaz, cikkünk írásakor valamivel éppen elmaradt tőle. Mivel az alkalmazások és előfizetések árazásakor az Apple az USA fizetőeszközét veszi alapul, nem túl meglepő, hogy a vállalat is reagál az erőviszonyok megváltozására.

A cupertinóiak a fejlesztői blogjukon jelentették be, hogy október 5-től az eurót használó országokban, valamint Lengyelországban, Svédországban, Chilében, Japánban, Egyiptomban, Vietnámban, Malajziában, Dél-Koreában és Pakisztánban is megemelik az App Store-os appok, előfizetések és alkalmazáson belüli vásárlások árát.

Hirdetés

Amint az látható, hazánk szerencsére hiányzik a listáról, talán azért, mert a gyengélkedő forint miatt az Apple nemrég brutálisan megemelte az iPhone-ok magyarországi árát, még a 2 évvel korábbi iPhone 12-t is drágábbá téve, mint amennyibe addig az iPhone 13 került. Ennek ellenére nem árt nyitva tartani a szemünket, hiszen semmi sem garantálja, hogy később sem lesz áremelés a hazai App Store-ban.

Az európai közös valutát használó országokban (Montenegró kivételével) az Apple 0,99 cent helyett 1,19 euróra emeli az appok alapárát, ami 20%-os drágulásnak felel meg. A japánok viszont ennél is rosszabbul járnak, mivel a szintén szenvedő jen miatt náluk 30%-kal nő a ceh. Az Apple mentségére szóljon, hogy az almás cég nemcsak a dollár erősödésére szokott reagálni, tavaly augusztusban ugyanis 1,09-ről 0,99 euróra csökkentette az appok alapárát, amikor az amerikai valuta gyengült az európaihoz képest.

A jelenlegi árazás szerint egyébként Magyarországon 99 forintról indulnak az App Store alkalmazásai, majd a 199, a 399 és 799 forintos lépcsőfok következik, egészen az olyan több ezer forintos tételekig, mint például a 6500 forintos Alien: Isolation.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.