Hirdetés

Dreame H11 Max teszt – lehet 2021-ben hasznos egy porszívó, ha nem okos?



|

Alig él olyan ember a Föld nevű bolygón, aki szeret porszívózni, pláne úgy, hogy utána fel is kell mosni. A Dreame ezt igyekszik megreformálni. Kipróbáltuk.

Hirdetés

Tömegek által szívből utált sport a takarítás, kezdve a porszívózással. Pedig ez még csak a kezdet, a porszívózást rendszerint felmosás is követi, ami plusz egy teljes munkafolyamat, ezt ráadásul ésszel kell végezni, nehogy a végén a lakás kicsi, sötét sarkába szorítsd magad a száradás idejére. Ha a rendrakást, portörlést és az egyéb, kismillió házimunkát nem említjük, úgy is látszik, hogy ezen két munkafolyamat rengeteg időt vesz el, de hát sajnos szükséges.

Hirdetés

Nem is csoda, hogy a cégek rögtön itt vetették be a mesterséges intelligenciát és a robotokat. A kezdeti bukdácsolás és szerencsétlen megoldások után ma már egészen jó robotporszívókat lehet kapni, amelyek akár már saját kosztartályukat is képesek kiüríteni, nem esnek le a lépcsőn, nem cikáznak céltalanul össze-vissza a lakásban. De azért még mindig vannak gyenge pontjaik és a takarítás hatékonysága is akkor az igazi, ha ott állsz és te magad végzed. A Dreame ettől a mázsás tehertől igyekszik részben megszabadítani téged.

Apró előrelépések és lázas útkeresés

Kézi porszívó a PC Worldnél? Nem, nem őrültünk meg, itt is roppant izgalmas fejlesztések történnek, amik igenis érdekesek és jó őket egyszer-egyszer kipróbálni. Pár éve a nagy újdonság a forgófej volt, ami be is vált, ma már szinte mindegyik ilyen porszívónak motorizált kefe rejtőzik a fejében. Az akkumulátoros technológiák fejlődését is szépen nyomon lehet követni a porszívókon, ideértve a gyorstöltési algoritmusokat, az energiatakarékos motorszabályzást és egyéb trükköket.

Az újabb kísérletek nem kevésbé izgalmasak. Például a kézi- és a robotporszívók jelentős része ma már igyekszik felismerni a felület típusát, majd ehhez igazítani a porszívózási teljesítményt, a kefe forgási sebességét stb. Szintén izgalmas fejlesztés a Dyson által nemrég bemutatott lézeres megvilágítási technológia, ami azon porszemcséket is látni engedi, amelyek szabad szemmel nem látszanak, így még alaposabb takarítást végezhetsz. A Xiaomi ökoszisztémájába kapcsolódó, mérnökök által életre hívott és üzemeltetett kínai Dreame nevű gyártó nem a lézert vetette be, hanem egy sokkal magasztosabb célt tűzött ki maga elé, amit könnyű maximálisan támogatni: a H11-es modellel azt ígéri, hogy

fele annyi idő alatt is tökéletesen kitakaríthatsz!

Hát mi ez, ha nem túl szép ígéret ahhoz, hogy igaz legyen? Szerencsére alkalmunk nyílt letesztelni a H11 Max porszívót - aminek hozadéka sem volt elhanyagolható: a tiszta lakás.

Dreame H11 Max

A H11 Max kézi porszívó külsőre nem sokban különbözik a többi hasonló terméktől. A motor és a tartály alulra került, így a porszívó a saját "lábán" is képes megállni, nem kell falhoz dönteni, vagy a tartójába visszahelyezni. A markolat ergonómikus és nem túl nagy, viszont jól megfogható, ami az irányítás miatt fontos. Ezen mindössze három gomb kapott helyet: a ki/bekapcsoló, a vízfelszívó és a fejtisztító.

A Dreame H11 Max nagy trükkje az, hogy nem csupán száraz-nedves porszívó, hanem egyenesen egy vizes porszívó is. Több, mai robotporszívó és kézi eszköz ma már víztartállyal is rendelkezik, amit úgy hirdetnek, hogy a porszívózás során nedves felmosást is végez, ahol a víz mennyiségét egy kis szelep szabályozza. Ez is látványos bizonyos fokig, ám a felmosást nem helyettesíti. A Dreame H11 Max ezzel szemben vízzel takarít.

Amint bekapcsolod, a tisztavíztartályból vizet fröcsköl a gyorsan pörgő, speciális keféjére, illetve ezzel párhuzamosan a motor szívja is be a koszos vizet a koszosvíztartályába. Vagyis a takarítás hatékonyságát a porszívás mellett tiszta vízzel végzett mechanikus kefélés is javítja, ami percenként 560-at pörög. Amerre a H11 Max járt, ott vizes lesz a talaj, ám ez nagyjából 1-2 perc alatt fel is szárad, mert a tiszta víz nem csak szimplán a felületre fröcskölődik, hanem a kefe feltörli, a porszívó pedig felszívja. Ezzel véli teljesítve a Dreame azt, hogy

feleannyi idő alatt végzel a takarítással, mint előtte.

A működés valóban nagyszerű ötlet, és ez nem csak papírforma, tesztünk során is ezt tapasztaltuk.

Teszt és tiszta lakás

Normál porral, kiömlött, aprószemcsés szeméttel, hajszálakkal többféle felületen is teszteltük a H11 Maxot. A hagyományos porszívó száraz takarítás során sok port és koszt képes volt eltávolítani, de a letapadt foltok, makacs koszpöttyök maradtak, sőt, ezekkel a nedves feltörlést is végző robotporszívó sem boldogult (pedig többször átment rajtuk). A Dreame H11 Max meglepően csendes üzem mellett (max. 76 dBA) sikeresen vette mindegyik akadályt, még a kiömlött, és pár napja megszáradt szörp-foltokat is képes volt eltávolítani, amiktől hagyományos takarításnál csak a felmosás során szabadultunk volna meg.

Ez nagy eredmény, de azért a H11 Max sem tökéletes. Kezdetnek mindjárt ott a tömege, ami 4,65 kg  üres víztartálynál. Ha ráadásul nem üríted a nagyobb kosztartályt, igen súlyos egyéniség lehet szerkezet. A másik gondunk a szívási erő kiválasztásával volt. Mindössze egyetlen egy mód van, ez pedig az automatikus. A porszívó maga ismeri fel a munka nehézségét és ez alapján kapcsol nagyobb vagy alacsonyabb fokozatba - pedig néha nem ártana felülbírálni. A vízfelszívó üzemmód nagyon hasznos, ha sokszor ömlik ki folyadék a lakásban, de száraz szívást csak úgy tudsz választani, hogy kiveszed a víztartályt. Az öntisztítás szintén nagy ajándék, a kefét nem kell minden takarítás után neked elmosnod - ezt megteszi ő a saját állványába helyezve - feltéve, hogy nem felejted el aktiválni. Ez igen hangos folyamat és 1-2 percig is eltart. Ha ezt nem teszed meg, csak ott hagyod a padlón a lekapcsolt H11 Maxot, bizony egy kicsi tócsát hagy maga alatt, ami elég rondán néz ki a tiszta lakás közepén.

Nem különösebben gond, de szokni kell, hogy a forgó kefe viszi előre az egész porszívót, vagyis vissza kell kicsit tartanod, hogy ne hagyj ki egyetlen foltot sem. És itt jön a következő bökkenő a számításban: a gyártó 36 perces üzemet garantál, ami szerinte 200 nm-re elegendő. Viszont ha tényleg alapos takarítást akarsz végezni, többször kell áthúzni egyazon felületen a H11 Maxot, így a valós takarítható terület 1 töltéssel inkább 80-100 nm körülire tehető. Ez persze még mindig szuper eredmény, főleg úgy, hogy ebben már a felmosás is benne van.

A szívóerővel nem volt gondunk a teszt során, hatékony és jól takarít a Dreame H11 Max, de a töltési idő kicsit hosszú és a sarkokat nem nagyon szereti - a ficakokból nem minden esetben tudta kiszedni a koszt. Szintén érdemes takarítás után a koszosvíztartályt elmosni. A kiegészítők és cserekomponensek (például szűrő, henger stb.) mind nagyon hasznosak, de ha ezek is elfogynak, könnyedén utánrendelheted őket. Jelenleg 100 ezer forint környékén szerezheted meg (a gyengébb H11-et a szerényebb értékei miatt nem ajánljuk), ami versenyképes és barátságos ár, és ha nem is minden színigaz a gyártó ígéreteiből, az biztos, hogy még így M.I. nélkül is hasznos társad lesz abban, hogy egy kicsit kevesebb időd menjen el takarítással.

Dreame H11 Max

Ár: 169 000 Ft
Ha nem is minden színigaz a gyártó ígéreteiből, az biztos, hogy még így M.I. nélkül is hasznos társad lesz a H11 Max abban, hogy egy kicsit kevesebb időd menjen el takarítással.
  • porszívózás és felmosás egy menetben
  • 200 W teljesítmény
  • 10 000 PA szívási teljesítmény
  • 36 perc akkus üzemidő
  • 900 ml tisztavíztartály
  • 500 ml koszosvíztartály
  • 4,65 kg (víz nélkül)
  • 76 dBA maximális zajszint
  • öntisztító üzemmód
  • vízfelszívó üzemmód
  • dokkoló
  • 6×4000 mAh akkumulátor
  • tartalék kiegészítők
PRO
  • porszív és felmos egyszerre
  • csendes
  • jó üzemidő
  • öntisztító mód
Kontra
  • nehéz
  • a sarkokban nem hatékony
  • csak automatikus mód
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7648
    [topic] => 1
    [group] => 36
    [gameinfo_name] => Dreame H11 Max
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 388
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-10-23 21:59:37
    [gameinfo_webpage] => https://global.dreametech.com/products/dreame-h11-max
    [gameinfo_tags] => dreame, xiaomi, porszívó, h11, h11 max, teszt
    [gameinfo_url] => dreame-h11-max
    [gameinfo_pro] => porszív és felmos egyszerre
csendes
jó üzemidő
öntisztító mód
    [gameinfo_kontra] => nehéz
a sarkokban nem hatékony
csak automatikus mód
    [gameinfo_data] => porszívózás és felmosás egy menetben
200 W teljesítmény
10 000 PA szívási teljesítmény
36 perc akkus üzemidő
900 ml tisztavíztartály
500 ml koszosvíztartály
4,65 kg (víz nélkül)
76 dBA maximális zajszint
öntisztító üzemmód
vízfelszívó üzemmód
dokkoló
6×4000 mAh akkumulátor
tartalék kiegészítők
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 7
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 169 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Ha nem is minden színigaz a gyártó ígéreteiből, az biztos, hogy még így M.I. nélkül is hasznos társad lesz a H11 Max abban, hogy egy kicsit kevesebb időd menjen el takarítással.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 388
            [manufacturer_name] => Dreame
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://global.dreametech.com/
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/dreame-h11-max-7648.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => porszív és felmos egyszerre
            [1] => csendes
            [2] => jó üzemidő
            [3] => öntisztító mód
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nehéz
            [1] => a sarkokban nem hatékony
            [2] => csak automatikus mód
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.3
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    9

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    8

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.