Hirdetés

Drónokkal vetnének véget az iskolai lövöldözéseknek



|

Egy elektromos sokkolókat gyártó cég állt elő a hajmeresztő javaslattal.

Hirdetés

Május 24-én a 18 éves Salvador Ramos előbb fejbe lőtte AR-15-ös puskájával nagymamáját, majd a texasi Uvalde város Robb Általános Iskolájának udvarán körülbelül öt percen át lövöldözött, mielőtt egy véletlenül nyitva felejtett oldalsó bejáraton keresztül behatolt az épületbe. Itt egy osztályterembe ment, ahol végzett az oda menekült 19 diákkal és 2 tanárral, majd bezárkózott. Ott is maradt mindaddig, amíg a határőrség különleges egységének (United States Border Patrol Tactical Unit) egy tagja halálosan meg nem sebesítette.

A mészárlás, amely miatt a beavatkozással késlekedő rendőrség rengeteg kritikát kapott, a harmadik legtöbb áldozattal járt az Egyesült Államokban végrehajtott iskolai lövöldözések sorában. Ennél többen csak 2007-ben a Virginia Tech campusán, illetve 2012-ben a Sandy Hook Általános Iskolában vesztették életüket.

Hirdetés

A tragédia miatt ismét egymásnak feszültek a fegyvertartás korlátozását szorgalmazó erők, és azok, akik szerint az iskolai lövöldözések megfékezésére az a legjobb megoldás, ha fegyveres őrség, mi több, fegyveres tanárok vigyáznak a diákok épségére. Ehhez a vitához csatlakozott most egy elektromos sokkolókat gyártó cég, amely MI vezérelte drónokra bízná a rendfenntartást. Az Axon (korábban Taser International) tervei szerint könnyű elektromos sokkolót lehetne elhelyezni távolról működtetett drónokon, amelyeket egy célzóalgoritmus irányítana. A szerkezeten megtalálható optikán keresztül az integrált kamerarendszer másik oldalán ücsörgő emberi operátor (rendőr, szövetségi ügynök, az Axon alkalmazottja - még bizonytalan a cég álláspontja) - valós időben hozna meg minden döntést, és vállalná az abból fakadó jogkövetkezményeket. Legalábbis kezdetben - írja a BBC.

A cég alapítója és ügyvezetője, Rick Smith, aki maga is két gyermek apja, úgy fogalmazott, hogy a Uvalde-i lövöldözés miatt úgy érezte, tennie kell valamit, mert meglátása szerint az amerikai politikusok képtelenek hatékonyan kezelni a helyzetet. Smith javaslata egybevág a fegyverre fegyverrel válaszoló republikánus politikusok kezdeményezéseivel, valamint azzal a felvetéssel is, ami a Fox News műsorában hangzott el: lássák el a gyerekeket golyóálló takarókkal.

Érdemes megjegyezni, hogy bár Smith szerint egy éven belül bizonyíthatják az elmélet működőképességét (értsd: elkészülhet a prototípus), két év múlva pedig már el is kezdhetnék a tesztelést, az Axon saját MI-etikai tanácsadó bizottsága nincs elragadtatva az ötlettől, konkrétan ellene szavazott.

És nem csak azért, mert komoly dilemmát egy MI felfegyverzése, hanem gyakorlati okokból is. Mint arra a New York Egyetem jogászprofesszora - mellesleg az említett bizottság tagja -, Barry Friedman az Associated Pressnek nyilatkozva rámutatott, a drónok nem tudnak átrepülni a csukott ajtókon, rájuk is érvényesek a fizika törvényei. Tehát hacsak nem raknak drónt az Amerikai Egyesült Államok minden egyes osztálytermébe, ami elég abszurd lenne, akkor bizony az elképzelés egyszerűen megvalósíthatatlan.

Nyitókép - Az Axon Enterprises drónjának renderelt koncepciója / Forrás: Associated Press

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.