Hirdetés

Duplázhatja a teljesítményt a Meta Quest 3



|

A jelekből ítélve komoly előrelépést hozhat a nyers erő terén a Meta következő generációs VR-headsete.

Hirdetés

Mark Zuckerberg még augusztusban árulta el, hogy az őszi Meta Connect esemény keretében fogják leleplezni a cég legújabb virtuálisvalóság-headsetét, amely a pletykák szerint nem a Meta Quest 2 (eredeti nevén Oculus Quest 2) utódja lesz, hanem egy izmosabb kiadás Quest 2 Pro néven.

A Meta Connectre néhány napon belül, október 11-én kerül sor, a szivárogtatókat viszont már az új generáció, a Meta Quest 3 is foglalkoztatja, melynek teljesítményét illetően most egy izgalmas találgatás indult be.

Ennek lényege, hogy a Quest 3 valószínűleg kétszer olyan erős lesz, mint a 2020 őszén piacra dobott elődje, amely egyébként 15 millió példány körüli eladással a világ eddigi legsikeresebb VR-headsete. A pletykát egy youtuber, Brad Lynch indította el, aki egy névtelen forrásra alapozva arról számolt be, hogy a Meta Quest 3-at az egyelőre be sem jelentett Snapdragon XR2 Gen 2-es SoC hajtja majd.

Hirdetés

A Quest 2 az XR2 Gen 1-es erőforrásra épül, amely a Snapdragon 865 mobilos processzor egy módosított variánsa, így joggal feltételezhetjük, hogy az XR2 Gen 2 is egy mobilos Snapdragon csúcs-chip felturbózott kiadása lesz. Ehhez jön az adatbányász Samulia későbbi felfedezése, mely szerint az XR2 Gen 2 "Project Halliday" kódnéven készül, és az Andreno 740-es GPU felel benne a grafikus műveletekért.

Forrás: Brad Lynch
Forrás: Brad Lynch

Márpedig a Qualcomm jelenlegi mobilos csúcsprocesszorában, a Snadpragon 8 Gen 1 Plusban az Adreno 730 GPU-t találjuk, az XR2 Gen 2 ezért jó eséllyel az idén ősszel bemutatásra kerülő Snapdragon 8 Gen 2 chipre épül majd. Ha abból indulunk ki, hogy a Meta Quest 2 1,2 TFLOP-ot tud, a Snapdragon 8 Gen 1 Plus pedig 2,2-t, akkor végső soron adja magát a következtetés, hogy a Snapdragon 8 Gen 2, és az arra épülő XR2 Gen 2  akár a 2,4 TFLOP-ot is elérheti, megduplázva a nyers teljesítményt a Meta Quest 3 headsetben.

Reméljük, hogy sikerült követni a logikát, ami egyébként csak puszta spekuláció, és vélhetően még sokáig nem is lesz visszaigazolva, hiszen ha a Meta a napokban még valóban nem a Quest 3-at leplezi le, akkor 2023-nál előbb semmiképp sem lehet esedékes a tényleges generációváltás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.