Hirdetés

Durva büntetést kapott a Microsoft, amiért illegálisan gyűjtötte gyermekek adatait



|

A vállalatnak nem csak az Activision Blizzard felvásárlása miatt gyűlik meg a baja az FTC-vel.

Hirdetés

A Microsoft jelenleg minden erejével azon van, hogy révbe érjen az Activision Blizzard felvásárlása, amelyet az EU már jóváhagyott, viszont az Egyesült Királyságban még kardoskodnak ellene. A redmondiak természetesen nem adják fel, fellebbeztek és akár drasztikus lépésekre is hajlandóak annak érdekében, hogy létrejöjjön az üzlet, azonban a brit versenyhatóság (Competition and Markets Authority, CMA) után még az amerikai szervezeten, az FTC-n (Federal Trade Commission, Szövetségi Kereskedelmi Bizottság) is keresztül kell vergődniük. 

Hamarosan elválik, hogy itt milyen sikerrel jár majd a vállalat, most viszont egy másik probléma miatt kerültek kapcsolatba az FTC-vel: a bizottság komoly büntetést rótt ki rájuk.

Hirdetés

Az FTC által kiadott közlemény szerint 20 millió dolláros bírsággal sújtották a Microsoftot. Ítéletük szerint az Xbox regisztrációs folyamata sérti a gyerekek online adatvédelméről szóló törvényt, emellett a cég jogellenesen tartotta meg az adataikat. Az FTC Fogyasztóvédelmi Hivatalának igazgatója, Samuel Levine elmondta, hogy a céljuk az volt, hogy megkönnyítsék a szülők számára a gyermekeik adatainak védelmét Xboxon, és hogy szabályozzák, milyen információkat gyűjthet és tarthat meg róluk a Microsoft. Ez az intézkedés egyúttal azt is világossá tette, hogy a gyerekek avatarjai, biometrikus adatai és egészségügyi információi nem mentesülnek az említett törvény alól. 

A bírságra adott válaszában a Microsoft azt állítja, hogy "alapvető elkötelezettsége", hogy biztosítsa a játékosok számára a biztonságos játékélményt, ami pedig a gyermekek adatainak megőrzésével kapcsolatos problémát illeti, arra az Xbox Player Services elnöke, Dave McCarthy reagált: 

"A vizsgálat során olyan technikai hibát azonosítottunk, amely miatt rendszereink nem törölték a számlanyitási adatokat olyan gyermekfiókok esetében, amelyeknél a számlanyitási folyamat elindult, de nem fejeződött be."

A 20 milliós bírság kifizetése mellett a Microsoftnak több dolgot is be kell tartania: például tájékoztatni a szülőket a külön gyermekfiók további védelmeiről, a 2021 májusa előtt létrehozott fiókok esetében szülői beleegyezés kérése, olyan rendszerek létrehozása és fenntartása, amik nem gyűjtenek feleslegesen vagy tartalmaznak a szükségesnél tovább adatokat, értesíteni a videojáték-kiadókat, ha gyermekről származó adatokról van szó, hogy alkalmazzák az adatvédelmi törvényt. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.