Hirdetés

Durva drágulás elé nézhetnek az iPhone-ok



|

Egyre valószínűbb, hogy az Apple jelentős áremelésre készül az idén érkező mobiljai kapcsán.

Hirdetés

A forint tartós gyengélkedése miatt az utóbbi években több áremelés is bekövetkezett az iPhone-ok hazai áraiban, így a 2017-ben piacra dobott 1000 dolláros iPhone X még 379 990 forintot kóstált, míg a szintén 1000 dolláros iPhone 14 Próért ma már 569 990 forintot kell kicsengetniük a vásárlóknak.

Az almás mobilok drágulását tehát eddig csak az tompította valamelyest, hogy az Apple nem emelt az amerikai árain, ám az elmúlt hónapok során két jelentés is napvilágot látott arról, hogy az ősszel érkező iPhone 15 Pro és Pro Max már nem a megszokott 1000 és 1099 dolláros árcédulával kerülnek a boltokba.

Hirdetés

Most pedig egy harmadik forrás, az Economic Daily News is ezt a forgatókönyvet erősíti meg méghozzá az iPhone 15 Pro esetében 100, az iPhone 15 Pro Maxnél pedig 200 dolláros emeléssel számolva. A kisebb modell ezzel 1099 dollárba, a drágább pedig 1199 dollárba kerülhet, ami viszont jó hír, hogy az alapmodell iPhone 15 és a 15 Plus kapcsán minden eddigi jelentés szerint maradni fog a jelenlegi, 799 és 899 dolláros árazás.

A magyarországi árak belövésekor az Apple előbb euróba, majd arról forintba váltja az összegeket, így nehéz előre megjósolni, hogy pontosan miként hatna a magyar árakra az immáron többszörösen is pletykált amerikai drágulás, de annyi bizonyos, hogy jelenlegi árfolyamon számolva 100 dollár 34 300 forintnak felel meg, amit persze még feljebb tornáz a dupla átváltás és az adók is.

Amennyiben Tim Cookék valóban az áremelés mellett döntenek, annak hátterében olyan tényezők állhatnak, mint az egyre drágábbá váló nyersanyagok (az iPhone 15 Pro-széria esetében titán keretről csiripelnek a madarak), a chipgyártás fokozódó költségei (a következő generációs A 17 Bionic processzor már 3 nm-es eljárással készülhet) és a kamerás fejlesztések (ha minden igaz, az iPhone 15 Pro Max már periszkópos lencsével érkezik).

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.