Hirdetés

Durva homokviharok és elhúzódó javítások után ismét repült a NASA minihelikoptere Marson



|

Több elhalasztott kísérlet után végre felemelkedhetett a NASA minihelikoptere a Mars felszínéről.

Hirdetés

Hosszú küldetésen van a NASA Persevarence marsjárója, amihez csatlakozott egy 2 kilónál is könnyebb minihelikopter. Ennek a feladat többek között a Mars légkörének vizsgálata, amit több, rövid repüléssel teljesít. A kis szerkezet korábban sok problémával küzdött, ezeket azonban a NASA mérnökei rendre javítani tudták, így idén is felszállhatott a Persevarence utasa.

Hirdetés

A minihelikopter a tavaly februári érkezése óta most 19. alkalommal emelkedett a magasba, ezúttal épp azzal a céllal, hogy felfedezze a közvetlen környezetüket. A gép testén több kamera is található, amelyek képei alapján a NASA mérnökei útvonalat terveznek a Persevarence számára.

A Persevarence a következő időszakban ősi mikrobiális élet nyomai után fog kutatni a Marson. Az Ingenuity már január elején túl kellett volna, hogy essen az első idei repülésén, azonban a vörös bolygó felszínén több alkalommal is hatalmas homokvihar dúlt, ami megakadályozta a felszállást.

A Marson vékonyabb az atmoszféra és a gravitációs hatás is gyengébb, így könnyebben alakulhatnak ki nagy por- és homokviharok, amik aztán több hétig tarthatnak és akár az egész bolygót beteríthetik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.