Hirdetés

E-mailben gyűjtenek Ukrajna támogatására, de segélyszervezetek helyett csalóknál köt ki a pénz



|

Egyesek az orosz-ukrán háború ürügyén akarnak mások kárán meggazdagodni.

Hirdetés

Sajnálatos módon vannak olyan gátlástalan alakok, akik még egy világjárvány, vagy egy háborúból fakadó humanitárius krízis során sem azzal vannak elfoglalva, hogyan segíthetnének, hanem inkább azzal, miként tudnák a saját javukra fordítani a helyzetet némi trükközéssel és átveréssel.

Elképzelhető, hogy a csalók körében még manapság is népszerű a koronavírusra hivatkozva megpróbálni pénzt szerezni, azonban az tény, hogy a szomszédos Ukrajnában zajló invázió új lehetőségekkel bővítette az eszköztárat.

Hirdetés

Egy e-mailekkel foglalkozó biztonsági szervezet, a Cyren friss kutatással jelentkezett, amiből kiderült, hogy továbbra is szép számmal vannak az ukrajnai konfliktushoz kapcsolódó átverési kísérletek. A jelentés alapján naponta 100 ezernél is több olyan levél landol a virtuális postaládákban, amikkel a csalók azt szeretnék elérni, hogy kiszemelt áldozatuk bitcoint vagy ethereumot adományozzon nekik. A jómadarak még mindig gyakran használnak ehhez Gmail-fiókokat, de olyan e-mail-címekről is érkezhetnek levelek, amelyek valahogy kapcsolódnak Ukrajnához, így még hitelesebbnek tűnhet az egész.

Előfordult olyan is, hogy a levélben egy link volt elhelyezve, ami egy jótékonysági szervezet weboldalának álcázott site-ra irányít át, de a frissen beregisztrált, gyakran Ukrajna nevét is tartalmazó URL hamar lebuktathatja a csalókat. Nem ritka az sem, hogy jól bevett marketinges szokásokkal, például az emberek érzelmeire hatva igyekeznek pénzküldésre ösztönözni a célpontokat. A Cyren szerint az ilyen e-mailek több mint fele az USA-n megy keresztül, de Indonézia, Brazília és India is az élvonalban vannak. Persze ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezekből az országokból is származnak eredetileg a levelek.

A helyzeten sajnos az sem segített, hogy az ukrán kormány hivatalos Twitter-oldala bejegyzésben tett közzé címeket, ahova kriptovalutát küldhetünk, ezzel támogatva az országot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.