Hirdetés

Ebben a városban a kocogók töltik fel a mobilodat



|

Áramtermelő útburkolat hasznosítja a mozgás közben elégetett kalóriákat.

Hirdetés

Az utóbbi években már a magyar vidéki városokban (például Győrben és Komáromban)  is felbukkantak azok a napelemmel működő okospadok, amelyekkel ingyen tölthetjük a telefonunkat, zöld energiával tartva életben az okoskütyüket.

Ezen a vonalon mozog  a közép-angliai Telford is, ahol viszont egy még lenyűgözőbb koncepciót vetettek be: a 140 ezres város egy pontján az útburkolat segítségével adnak némi extra ampert a mobiloknak.

A BBC beszámolója alapján Telford egy kinetikus felületet helyezett üzembe, amely árammá alakítja a futók és a sétálók által okozott terhelést. A futurisztikus technológia egy közeli padhoz csatlakozik, rajta két konnektorral az eszközök feltankolására.

Hirdetés

Egy helyi lakos, Loren Wilson már fel is töltötte vele az iPhone-ját, ám arra sajnos nem tér ki a brit közszolgálati média tudósítása, hogy ez mennyi idejébe telt.

Forrás: BBC
Forrás: BBC

A beruházás elsődleges célja persze nem is a telfordi emberek nem létező töltőkrízisének megoldása, hanem az,  hogy aktív módon hívják fel a helyi lakosok figyelmét a klímaváltozásra és a zöld energiákban rejlő lehetőségekre, amelyre remek apropót ad a november 6. és 18. között zajló egyiptomi ENSZ-klímacsúcs (COP27).

Maga a technológia egyébként nem új, a gyártó Pavegen már világszerte több mint 40 városban helyezte üzembe. Telford ugyanakkor nem csak a kinetikus útburkolattal demonstrálja a zöldítést: a birminghamtől 45 km-re található városka már májusban is bekerült a hírekbe, amikor miniatűr szénerőművekkel táplált közvilágítást tesztelt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.