Hirdetés

Ebben jobb az Xperia XZ2, mint a Galaxy S9



|

Az MWC legnagyobb durranása egyértelműen a Samsung Galaxy S9 volt, azonban a riválisait általában csak lemaradva követő Sonynak is volt néhány kellemes meglepetése.

Hirdetés

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Samsung az egyébként is több mint remekül sikerült Galaxy S8-as szériát még tovább fejlesztette azokkal az apró és ügyes újításokkal, amiknek hála a Galaxy S9-es sorozat minden eddiginél sikeresebb lehet. Ahogyan azt is, hogy a legtöbb oldal és tesztelő már most odaítélné az idei év legjobb okostelefonja díjat a készülékeknek. Bár a Sony általában lemaradva követi a riválisait, azért az idei MWC-n több olyan kellemes meglepetést is mutatott az Xperia XZ2-vel, amiknek hála elmondható, hogy néhány dologban az új Xperia zászlóshajó megelőzi a Galaxy S9-et. 

Hirdetés

A Sony tehát nem csak felzárkózott dizájnban, plusz pont jár a Snapdragon 845-ös chipért, a 18:9-es, HDR-képes kijelzőért, a vízálló kialakításért és a remek kameráért. De miben jobb az Xperia XZ2, mint a Galaxy S9?

Valódi 10 bites HDR-videók

A Qualcomm a Galaxy S9 bemutatója után egyből kiadott egy sajtótájékoztatót, amelyben leszögezte, hogy a Galaxy S9 és Galaxy S9+ a Snapdragon 845-re építkezik (Amerikában és Kínában), és UHD-s, prémium, moziszintű videofelvételre képes (többek között). Ezt a részt aztán kitörölték, és átírták lenyűgöző kameraélményre. Miért? Bár a Snapdragon 845 képes lenne a HDR-videók rögzítésére, valamiért a Samsung ezt a funkciót kihagyta a Galaxy S9-ből. A tippek szerint azért, mert az Európába érkező Exynos 9810-es modellek ezt nem támogatják (és ehhez hozzájön, hogy a Samsung már nem rohan). A lényeg viszont az, hogy emiatt végül a Sony Xperia XZ2 lett az első okostelefon, ami képes 10 bites HDR-videók rögzítésére, a visszafelé kompatibilis HLG formátumban. 

960 fps @ 1080p

A Samsung a Galaxy S9-cel bár nem lett első a szuperlassított videók terén, azért mindenképp lenyűgöző, hogy az új zászlóshajó másodpercenként 960 képkockát rögzít. Sajnos ezt a szuperlassítást csak 720p-s felbontásban élvezhetjük. A Sony eközben lépett egyet, és a 960 fps-sel rögzített videókat már 1080p-s felbontásban is támogatja, vagyis a végeredmény szebb, használhatóbb. Mindez nem meglepő, hiszen a kategóriában a Sony volt az úttörő, és egy évvel előzött meg mindenkit az 1000 fps-sel dolgozó szenzorával. 

Több RAM, jobb üzemidő, alacsonyabb ár?

Amennyiben az összehasonlítást az Xperia XZ2-re és a normál Galaxy S9-re korlátozzuk, akkor 3180 és 3000 mAh-s akkumulátorokkal számolhatunk, illetve FHD+ és QHD+ felbontású panelekkel. A tippek szerint mindez azt eredményezi majd, hogy az Xperia XZ2 kedvezőbb üzemidőt garantál, mint a Galaxy S9. Erre enged következtetni az is, hogy a Sony általában jó üzemidőt szokott összehozni. Persze a képet sok apró tényező alakítja és árnyalja majd, az Exynos SoC-k általában eleve takarékosabbak, mint a Snapdragon chipek. Többen rámutattak, hogy az Xperia XZ2 6 GB RAM-ot ad, míg a Galaxy S9 alapmodellje csak 4 GB-ot. Mindez az árazás fényében is érdekes lehet, ugyanis az Xperia XZ2 vételára Európában 800 euró (a Galaxy S9 279 990 forintba kerül). 

Nézzük a másik oldalt

Míg az Xperia XZ2 több szempontból is érdekes és ígéretes, addig kétségtelen, hogy a Samsung rajongóinak is igazuk van, vagyis a Sony zászlóshajója pedig más téren marad el a Galaxy S9-től. Igaz, hogy a Samsung kezelőfelületével nem mindenki szimpatizál, de az alapvetően egy modern, trendi és kiválóan működő megközelítés, ami merőben eltér a megszokottól (és végre kifejezetten jó értelemben). További előny a Samsung oldalán a Samsung Pay és a Samsung Backup, sokak számára a készülék külseje és megjelenése. Papíron a Sony készülékek kamerái mindig kiválóak, a tesztek szerint azonban ilyen téren folyton köröket ver a Samsung a riválisára. A későbbi eladáskor az árukat is jobban tartják a Galaxy S készülékek, ami számít, ha valaki félévente mobilt cserél. Többen kiemelték még azt a rengeteg apró és hasznos funkciót, amit a Samsung csomagol a készülékeihez - ilyen téren szinte utolérhetetlen a dél-koreai óriás. Ahogyan kijelzőben is az: rengeteg gyönyörű kijelző van már a piacon, de a Samsung zászlóshajókba kerülő AMOLED paneleknek a mai napig nincs párja. 

Egyesek sérelmezik továbbá az Xperia XZ2 11,1 milliméteres vastagságát. Ez 2018-ban nagyon sok, és sajnos nem az akkumulátor nagy mérete miatt: a 3180 mAh-s energiaforrás nem számít különlegesnek. Miközben évek óta nem láttunk 10 milliméternél vastagabb csúcsmobilt, addig tény, hogy kézben tartani kellemesebb lehet egy ilyet a hajlított hátlap miatt. A Sony hivatalos magyarázata szerint nem kommentálhatják a vastagság okait, de a készüléket azzal a szándékkal tervezték, hogy a legjobb élményt garantálja, ami a teljesítményre, tartalomrögzítésre és a kijelzőre koncentrál. Mindezt az Ambient Flow dizájnnyelv teszi teljessé, aminek hála az eszközt könnyebb fogni és használni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.