Hirdetés

Ebben mindenképpen hatékonyabb tud maradni az iPhone az Android telefonokkal szemben



|

Az iOS 14 ahogy jött, úgy máris frissítésre sarkallta a felhasználókat, ami sok szempontból fontos sarokpont.

Hirdetés

Az Apple minden évben eldicsekszik azzal, hogy a felhasználók milyen gyors ütemben állnak át mobilos operációs rendszerük, az iOS legfrissebb verziójára. Ez több szempontból is a cég érdekeit szolgálja: jelzi például a saját szoftver népszerűségét és egyben azt, hogy mennyien használják az épp legbiztonságosabb platformot, de mindenekelőtt erőfitogtatás a külső gyártók lassabb felzárkózása miatt lemaradó Androiddal szemben.  

Nincs ez másként a tavaly szeptemberben kiadott iOS 14-gyel sem, ami olyan újdonságokat hozott, mint a főképernyő App Library menüje, vagy a frissített widgetek. Az Apple az App Store június 3-i látogatottsági adatai alapján készítette el az operációs rendszer elterjedtségének statisztikáját, és a számokat elnézve idén sem panaszkodhat a cég, az iOS 14-et ugyanis viszik, mint a cukrot.

A cupertinóiak saját adatai azt mutatják, hogy az utóbbi 4 évben kiadott iPhone-ok 90%-án már a legfrissebb rendszer fut, s csupán 8%-nyit hajt továbbra is a 2019-es iOS 13. Ebben a kategóriában pedig mindössze 2%-nyi készülék üzemel továbbra is az iOS 13-nál régebbi szoftverekkel.

Hirdetés

Akkor sem sokkal rosszabb viszont a kép, ha a 4 évnél öregebb modelleket is bevesszük a szórásba. Ebben az esetben a teljes tábor 85%-án fut iOS 14, 8%-án iOS 13, 7%-án pedig valamelyik idősebb szoftver. Az iOS 14 egyébként egészen a 2015 őszén kiadott iPhone 6S-ig telepíthető, tehát a legrégebbi iPhone, amivel még használhatjuk, már csaknem 6 éves.

Az Apple jelentése a némiképp módosított, táblagépekre optimalizált iPadOS sikerére is kitér. Ez pedig már az elmúlt 4 évben piacra dobott iPadek 91%-át hajtja, az iPadOS 13-at pedig csak a készülékek 8%-án fedezték fel. Ennél régebbi rendszert az utóbbi 4 évben kiadott almás tabletek 1%-án találtak.

A teljes tábort, azaz a 4 évnél öregebb modelleket is számításba véve viszont már árnyaltabb a kép: az összes iPad 79%-án fut iOS 14, 9%-án iOS 13, 12%-án pedig még régebbi szoftver.  Ez leginkább annak köszönhető, hogy az emberek tovább használják a táblagépeiket, így rengeteg olyan kiadás is aktív még, amire nem telepíthető az iPadOS 14, vagy az iPadOS 13.

Az iOS 14-re visszatérve pedig elmondható, hogy a rendszer gyorsabban terjed az előd iOS 13-nál. Annál ugyanis 2020 azonos időszakában az összes aktív eszközt figyelembe véve 85% volt a befogadási ráta, ami 4%-kal marad el az aktuális rendszer népszerűségétől. S hogy mi a helyzet az Androiddal?

Az AppBrain adatai alapján a legfrissebb Android 11 jelenleg a készülékek 11, 8%-án fut, s ezzel csak negyedik a sorban.  A listát itt toronymagasan az előző, 10-es kiadás vezeti, ami 35.2%-ot hasít ki a teljes tortából. Nem árt azonban megismételni, hogy az Android esetében készülékgyártók hadán múlik, hogy egyáltalán frissítik-e a modelljeiket, ráadásul eleve sokkal több (és változatosabb hardverrel bíró) robotos mobil van forgalomban, mint iPhone.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.