Hirdetés

Ebben mindenképpen hatékonyabb tud maradni az iPhone az Android telefonokkal szemben

|

Az iOS 14 ahogy jött, úgy máris frissítésre sarkallta a felhasználókat, ami sok szempontból fontos sarokpont.

Hirdetés

Az Apple minden évben eldicsekszik azzal, hogy a felhasználók milyen gyors ütemben állnak át mobilos operációs rendszerük, az iOS legfrissebb verziójára. Ez több szempontból is a cég érdekeit szolgálja: jelzi például a saját szoftver népszerűségét és egyben azt, hogy mennyien használják az épp legbiztonságosabb platformot, de mindenekelőtt erőfitogtatás a külső gyártók lassabb felzárkózása miatt lemaradó Androiddal szemben.  

Nincs ez másként a tavaly szeptemberben kiadott iOS 14-gyel sem, ami olyan újdonságokat hozott, mint a főképernyő App Library menüje, vagy a frissített widgetek. Az Apple az App Store június 3-i látogatottsági adatai alapján készítette el az operációs rendszer elterjedtségének statisztikáját, és a számokat elnézve idén sem panaszkodhat a cég, az iOS 14-et ugyanis viszik, mint a cukrot.

A cupertinóiak saját adatai azt mutatják, hogy az utóbbi 4 évben kiadott iPhone-ok 90%-án már a legfrissebb rendszer fut, s csupán 8%-nyit hajt továbbra is a 2019-es iOS 13. Ebben a kategóriában pedig mindössze 2%-nyi készülék üzemel továbbra is az iOS 13-nál régebbi szoftverekkel.

Hirdetés

Akkor sem sokkal rosszabb viszont a kép, ha a 4 évnél öregebb modelleket is bevesszük a szórásba. Ebben az esetben a teljes tábor 85%-án fut iOS 14, 8%-án iOS 13, 7%-án pedig valamelyik idősebb szoftver. Az iOS 14 egyébként egészen a 2015 őszén kiadott iPhone 6S-ig telepíthető, tehát a legrégebbi iPhone, amivel még használhatjuk, már csaknem 6 éves.

Az Apple jelentése a némiképp módosított, táblagépekre optimalizált iPadOS sikerére is kitér. Ez pedig már az elmúlt 4 évben piacra dobott iPadek 91%-át hajtja, az iPadOS 13-at pedig csak a készülékek 8%-án fedezték fel. Ennél régebbi rendszert az utóbbi 4 évben kiadott almás tabletek 1%-án találtak.

A teljes tábort, azaz a 4 évnél öregebb modelleket is számításba véve viszont már árnyaltabb a kép: az összes iPad 79%-án fut iOS 14, 9%-án iOS 13, 12%-án pedig még régebbi szoftver.  Ez leginkább annak köszönhető, hogy az emberek tovább használják a táblagépeiket, így rengeteg olyan kiadás is aktív még, amire nem telepíthető az iPadOS 14, vagy az iPadOS 13.

Az iOS 14-re visszatérve pedig elmondható, hogy a rendszer gyorsabban terjed az előd iOS 13-nál. Annál ugyanis 2020 azonos időszakában az összes aktív eszközt figyelembe véve 85% volt a befogadási ráta, ami 4%-kal marad el az aktuális rendszer népszerűségétől. S hogy mi a helyzet az Androiddal?

Az AppBrain adatai alapján a legfrissebb Android 11 jelenleg a készülékek 11, 8%-án fut, s ezzel csak negyedik a sorban.  A listát itt toronymagasan az előző, 10-es kiadás vezeti, ami 35.2%-ot hasít ki a teljes tortából. Nem árt azonban megismételni, hogy az Android esetében készülékgyártók hadán múlik, hogy egyáltalán frissítik-e a modelljeiket, ráadásul eleve sokkal több (és változatosabb hardverrel bíró) robotos mobil van forgalomban, mint iPhone.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.