Hirdetés

Egész nap nyomasztó vízjelet bámulhatsz, ha gyenge a géped a Windows 11-hez



|

A redmondiak idegesítő megoldással próbálják rávenni a felhasználókat a gépük bővítésére.

Hirdetés

Azok a Windows 11 operációs rendszert - egészen pontosan annak 2H22 verzióját - futtató felhasználók, akik januárban telepítették a Microsoft által kiadott legutóbbi frissítést, különös jelenséget tapasztalhattak, ha a számítógépük hardvere nem felel meg a redmondi szoftveróriás ajánlásának - írja a Tom's Hardware.

A lap információi szerint ezeknél a felhasználóknál egy vízjel jelenik meg a képernyő jobb alsó sarkában, amely az alábbi üzenetet tartalmazza:

A rendszerkövetelmények nem teljesülnek. Lépjen be a Beállítások menüpontba, hogy megtudja, ez mit jelent.

A megjelölt helyen lévő linkre kattintva a Microsoft weboldalára kerül a felhasználó, ahol elolvashatja, hogyan lehet Windows 11-et telepíteni egy olyan rendszerre, amely nem felel meg a követelményeknek. Az oldalon egy olyan javaslat is található, hogy a felhasználó állítsa vissza vagy telepítse a gépére az előző változatot, azaz a Windows 10-et, amelynek forgalmazását egyébként a Microsoft január végén beszüntette.

Hirdetés

A Microsoft egyik közösségi fórumának felhasználója azonban érdekes jelenséget tapasztalt: nála is megjelent a vízjel, noha ő a számítógépét előre telepített Windows 11-gyel vásárolta, azaz a gépnek biztosan meg kellett felelnie az említett rendszerkövetelményeknek. A Tom's Hardware szakértője azonban azt gyanítja, hogy egyelőre még csak tesztüzemről lehet szó. A Microsoft tavaly márciusban demonstrálta ezt a megoldását, amely egyelőre nem minden felhasználó gépén jelent meg.

A Windows 11-nek egyébként meglepően szigorúak a minimális rendszerkövetelményei, mivel a futtatásához szükséges egy TPM 2.0 biztonsági chip az alaplapon. Emiatt a rendszert hivatalosan az Intel 8th-Gen, illetve AMD 2nd-Gen processzorokkal, legalább 4 GB RAM-mal és 64 GB háttértárral lehet telepíteni. Előfordulhat, hogy valakinél így is megjelenik a figyelmeztetés, ilyenkor a BIOS-ban kell bekapcsolni a TPM 2.0-t.

Egyelőre úgy tűnik, hogy csupán ennyi a retorzió, azaz, a felhasználóknak mindössze a vízjelet kell látniuk, azonban nem kizárt, hogy a Microsoft a későbbiekben ennél drasztikusabb lépéseket is bevezethet, például kikapcsolhatja a frissítéseket a nem támogatott gépeken.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.