Hirdetés

Egy 1500 forintos app lealázza az iPhone gyári kamera alkalmazását



|

A külsős fejlesztésű programmal megkerülhető az Apple által beépített korlátozás.

Hirdetés

Az Apple spatial video, vagyis magyarul térbeli videóknak hívott formátumának létezése egyelőre vajmi kevés embert érint, hiszen a térhatású felvételeket csak az egyelőre kizárólag az Egyesült Államokban forgalmazott, 3500 dollárba kerülő Vision Pro AR/VR headseten lehet lejátszani, ráadásul csupán a tavaly ősszel megjelent iPhone 15 Pro és Pro Max alkalmasak az ilyen anyagok rögzítésére.

Ez ugyan az iPhone 17 széria szeptemberi rajtjáig jó eséllyel nem is fog változni, cserébe viszont a térbeli videók felvétele nem csak a gyári alkalmazással lehetséges, egy független fejlesztő pedig most egy fontos területen le is alázta az Apple saját appját.

Hirdetés

Egy kínai készítőtől származik a Spatialify, amelynek az a különlegessége, hogy a legutóbbi verziója már akár 1080p/60 fps-ben, vagy 4K/30 fps-ben is támogatja a térbeli videók rögzítését, míg a gyári Kamera alkalmazásnál 1080p-s felbontás és 30 fps képkockasebesség a maximum. A fejlesztő ráadásul csak 3 dollárt, vagyis 1490 forintot kér érte, így cseppet sem mondható drágának.

Azt persze nem árt fejben tartani, hogy a spatial video formátum már alapból is igencsak helyigényes, 1080p/30 fps mellett nagyjából 130 MB-ot foglal percenként, ami dupla képkockasebesség vagy 4K/30 fps mellett még tovább nő. A Spatialify továbbá nem oldja fel azt a korlátozást, hogy a gyári apphoz hasonlóan csak a legalább iOS 17.2-t futtató iPhone 15 Próval vagy Pro Maxszel működik.

Ez persze nem az első kamerás app, ami azzal tűnik ki, hogy letépi a cupertinóiak láncait, hiszen már a mezei fotós programoknál is gyakori a gyári korlátozások feloldása, a nagyobb szerkesztési szabadságot biztosító RAW képformátum például a normál (értsd: nem Pro)  iPhone-okon csak ilyen külsős megoldásokkal érhető el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.