Hirdetés

Egy 17 és egy 21 éves magyar adathalász kezén kattant a bilincs



|

Adathalász hackerek kerültek rendőrkézre, az elkövetők több millió forintos kárt okoztak egy számítástechnikai eszközöket kínáló webáruháznak.

Hirdetés

Nem mindennapi fogásról számolt be a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya: a testület nyomozói egy összehangolt rajtaütés során letartóztattak egy meg nem nevezett, Hajdú-Bihar megyei 17 éves fiút és a 21 éves, Csongrád-Csanád megyei N. Mátét, akik ellen egy több millió forintos adathalász csalássorozat miatt indítottak büntetőeljárást.

A két fiatal tavaly év eleje óta űzte az illegális tevékenységet, melynek keretében különböző módszerekkel PayPal- és SimplePay-fiókok adatait szerezték meg, majd azokkal visszaélve tömegesen rendeltek termékeket egy számítástechnikai cikkeket kínáló webáruházból. Az igazán trükkös rész viszont csak ezután következett.

Hirdetés

A rendelés leadása után maguk hívták fel az online fizetési rendszerek üzemeltetőit, hogy az érintett fiók tulajdonosa csalás áldozata lett, és valójában nem is rendelt semmit, csak visszaéltek az adataival. Mivel a csomagok átvételéig a PayPal és a SimplePay a vásárolt termékek összegét csak zárolja a fiókokban, azok a pénzt jóhiszeműen vissza is arra a számlaszámra, amit a hackerek adtak meg nekik - írja a rendőrség hivatalos közleménye. A phishingben utazó fiatalok akkor arattak teljes sikert, ha a visszautaláson túl még maga a termék is eljutott hozzájuk, ami akkor történhetett meg, ha a futárszolgálatnak már nem állt módjában leállítani a szállítást.

Erre többször is volt példa a páros másfél éves pályafutása során. Az elkövetők ilyenkor a zsákmány egy részét megtartották, a többit továbbértékesítették, a bevételen pedig megosztoztak. Az egymás közötti tranzakciókat kriptovalutákkal, főként Litecoinnal bonyolították.

A KRNNI összességében több millió forintra teszi a webáruháznak és fizetési fiókok tulajdonosainak okozott kárt, nem beszélve az érintett cégek szolgáltatásai iránti bizalomvesztésről. Az egy időben tartott házkutatás során a 17 éves fiú és N. Máté minden számítástechnikai eszközét lefoglalták, de szabadlábon védekezhetnek az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt elindított büntetőeljárásban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.