Hirdetés

Egy cég nagyon közel került ahhoz, hogy őssejtekkel gyógyítsa a cukorbetegséget



|

Az első kísérleti alanynál ismét beindult az inzulintermelés, így már csak a korábbi bevitel töredékére szorul rá.

Hirdetés

A Nemzetközi Diabetes Szövetség adatai szerint ma világszerte több mint 537 millióan szenvednek cukorbetegségben, így rengeteg ember vár arra, hogy hatékonyabbá váljon a diabetes kezelése.

Az 1-es típusú cukorbetegséget a hasnyálmirigyben található inzulintermelő béta-sejtek pusztulása okozza, s mivel az inzulin létfontosságú a vér glükózszintjének szabályozásában, a betegek életük végéig inzulin-injekciókra szorulnak. Egy forradalmi megoldásnak köszönhetően viszont most úgy tűnik, hogy előbb-utóbb akár meg is szabadulhatnak a fecskendőktől.

Hirdetés

A bostoni Vertex Pharmaceuticals tudósai kidolgoztak egy eljárást, melynek során őssejtekből előállított inzulintermelő sejteket ültetnek a betegekbe. A cég jelenleg 17 páciensen végez vizsgálatokat, az első beteggel azonban már előrehaladott állapotban járnak a kísérletek, rendkívül biztató eredménnyel szolgálva.

A 44 éves Brian Shelton hasnyálmirigyében ugyanis ismét beindult az inzulintermelés, így 150 nap alatt 92%-kal csökkenthette a beadott inzulin mennyiségét, pedig elővigyázatosságból csak az eredetileg tervezett sejtek 50%-át kapta meg.

A CNBC nemrég egy 20 perces riportban számolt be a fejlesztés alatt álló, cukorbetegség elleni gyógymódokról. Az egyik megszólaló kutató úgy nyilatkozott, hogy a biológiai megoldások sikerrel versenyezhetnek azokkal a párhuzamos erőfeszítésekkel, amelyek nanotechnológiás hardverekkel próbálnak hasonló eredményt elérni. Aaron Kowalski, a Juvenile Diabetes Research Foundation (Fiatalkori Diabetes Kutató Alapítvány) vezérigazgatója pedig a tudomány mai állása alapján csalódott lenne, ha még ebben az évtizedben nem szabadulhatna meg az inzulinpumpától és a kötelező glükózszint-figyeléstől.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.