Hirdetés

Egy felfedezés alapján elképzelhető, hogy van élet a Vénuszon



|

Élet jelenlétére utalhat a szakértők szerint az a felfedezés, hogy foszfint találtak a Vénusz légkörében.

Hirdetés

Miután rádióteleszkópok segítségével vizsgálták a Vénusz légkörét, brit és amerikai tudósok foszfint, tehát szervetlen foszformolekulát találtak. A felfedezés nagyon komoly jelentőségű lehet, mert arra utalhat, hogy élet lehet a Vénuszon, konkrétan a légkörben, mikrobák formájában. Azt pedig már régóta feltételezték, hogy a Vénusz magasan lévő felhői mikrobáknak adhatnak otthont, elkerülve a felszíni magas hőséget. A foszfint akár az oxigéntől elzárt mikrobák is létrehozhatták. 

Hirdetés

A foszfin meglétét - igaz, rendkívül alacsony koncentrációban - a Hawaiin lévő JCMT és a Chilében lévő ALMA teleszkóp is igazolta. A szakemberek kutatásai szerint a foszfin nem vulkanikus tevékenység vagy napsugárzás hatására került a légkörbe. A felfedezés rengeteg kérdést felvet: például hogy miként maradhat életben bármilyen organizmus ott, abban a savas környezetben.

A kutatók szerint az élet meglétének igazolásához sok kutatásra lesz még szükség. A Vénusz magaslégkörében pedig hiába adott a 30 Celsius-fokos hőmérséklet, a környezet 90 százalékban kénsavból áll, ez pedig a mikrobák számára is kihívás. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.