Hirdetés

Egy fitneszes app buktatta le az amerikai hadsereg titkos bázisait

|

A fitneszes követésre kitalált Strava app nyilvánosságra hozta, hogy hol vannak az amerikai hadsereg félreeső és elvileg titkos bázisai.

Hirdetés

A sorozatos botrányok nyilvánosságra kerülésével egyre inkább az körvonalazódik, hogy senki, még az amerikai hadsereg sem készült fel teljes mértékben arra a változásra, amit a modern kapcsolatok és technológiák hoznak a gondolkodás és a társadalom szintjén. 

Hirdetés

A Strava például egy olyan fitneszes követésre kitalált alkalmazás, amelynek a főhadiszállása San Franciscóban van, és több mint 1 millió aktív felhasználóval rendelkezik. Ezek az emberek naplózzák, hogy mikor és hol futnak, bicikliznek, stb... És a felhasználók között vannak az amerikai hadsereg katonái is. 

Amikor pedig más országba vezénylik őket, a futásokat akkor is tovább naplózzák. Ezek aztán megjelennek a Strava globális hőtérképén. Mi ezzel a gond? Ezek az edzések általában a katonai bázisokon zajlanak, gyakran olyan félreeső és titkos helyeken, amelyekről elvileg senkinek nem szabadna tudnia. Most a hőtérképek miatt mégis karácsonyfaként villognak ezek a létesítmények, mindegy, hogy Szíriát vagy Afganisztánt, esetleg Afrikát kutatja valaki. Ezekben a régiókban gyakorlatilag kizárólag az amerikai katonák használják a Stravát. 

A Strava persze nem szándékosan fedte fel a titkos katonai bázisok helyzeteit. Ennek ellenére azokat nagyon könnyű lett kiszúrni, mindegy, hogy átmeneti vagy állandó létesítmények - kémműholdakra és beépített ügynökökre már nincs is szükség, elég egy fitneszes térkép. 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.