Hirdetés

Egy floridai város vízellátását akarta megmérgezni egy hacker



|

A város víztisztítójának a rendszerén keresztül próbálták elkövetni a bűncselekményt, de szerencsére nem történt katasztrófa.

Hirdetés

Pénteken reggel 8 óra körül vette észre egy dolgozó Oldsmar 15 ezer fős kisvárosában, hogy valaki elkezdte mozgatni az egeret a gépen. Először nem is tartotta furcsának az esetet, mert a vezetők gyakran használják a TeamViewer távoli elérését, hogy ellenőrizzék minden rendben van-e a tisztítóban.  - írja a Wired.

Néhány órával később az operátor ismét észrevette, hogy elmozgatták a kurzorját, ezúttal viszont már tudta, hogy nem a főnökei próbálnak ellenőrizni valamit. A hacker azonnal átkattintott arra az oldalra, ahol a vízbe kerülő vegyi anyagok arányát tudják szabályozni, és megváltoztatta a marólúg mennyiségét a 111-szeresére. A marólúg alacsony koncentrációban a víz Ph értékét képes szabályozni, nagy dózisban viszont igen veszélyes az emberi szervezetre.

Hirdetés

Bob Gualtieri, Pinellas megye sheriffje a következőt mondta:

"Innen a környékről volt egy csirkefogó, vagy az országon kívülről? Fogalmunk sincs."

De ha minden, amit állítanak a helyi képviselők igaz (a rendszerben dolgozók még nem vizsgálták ki részletesen a történteket), akkor ez egy ritka példa lenne egy olyan kibertámadásra, amellyel kifejezetten egy amerikai város infrastruktúrájának rendszerét akarták szabotálni.

Az interneten keresztül egyre több kibertámadásról hallani, azonban ritka esetnek számít, amikor nem magánszemély, vagy magánszemélyek egy csoportja a célpont, hanem egy város vagy ország rendszere. Ilyen volt a tavaly Izraelben történt eset is, ahol ugyanúgy az ivóvízellátót próbálták irányítani, mint ahogy Oldsmarban is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.