Hirdetés

Egy friss tanulmány kapcsolatot fedezett fel a kezeletlen hallásproblémák és az időskori demencia között



|

A tudományos értekezés szerint a hallókészülék használata lassíthatja a szellemi hanyatlás folyamatát.

Hirdetés

A The Lancet nevű folyóiratban megjelent cikk egy 980 fős mintán végzett kísérlet eredményeire alapozva publikálta korszakalkotónak ható eredményeit. Korábban végeztek már vizsgálatokat a kisállattartás demenciára gyakorolt hatásáról, különböző gyógyszeres kezelések lehetőségeiről, de végeztek már ezt megelőzően vizsgálatot nagyon hasonló origóból a Szingapúri Egyetemen is.

A jelen tanulmány alapjául szolgáló vizsgálatot az Egyesült Államokban végezték el közel ezer olyan véletlenszerűen kiválasztott alanyon, akik az időskori demencia kockázati csoportjába tartoznak.  Ha a vizsgálati eredmények tudományosan megalapozott bizonyítást nyernek, az óriási lehetőségeket hordozhat magában az ártalomcsökkentés, a nem kívánt tünetegyüttes megjelenésének elodázása szempontjából.

Hirdetés

A vizsgálatot végző kutatók a mért eredmények szerint okkal feltételezik, hogy a halláskárosodás a demenciával kapcsolatos esetek 8 százalékáért felelős, ami hallókészülék használatával egyértelműen mérsékelhető. Viszont a hallókészüléket nem viselő tesztalanyok esetében releváns különbség volt a kognitív hanyatlás tekintetében. Egyértelműen több hallókészüléket nem viselő tesztalany esetében volt kimutatható a demencia kialakulása 1-2 éven belül.

Habár a tanulmány eredményei meggyőzőek, azok csak klinikai vizsgálatokban nyerhetnek megerősítést. A lefolytatott vizsgálatot valószínűleg további hasonlók fogják még követni, hogy alátámasszák, gazdagítsák, pontosítsák a megszerzett ismereteket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.