Hirdetés

Egy fura trükk segítségével merevlemeznek használhatod a YouTube-ot



|

Ez itt nem sima hangyafoci, hanem egy érdekes új adattárolási trükk.

Hirdetés

Régi IT-s bölcsesség, hogy az adat olyan, mint a víz: kitölti a rendelkezésére álló teret. Egyre több adatot termelünk és használunk fel, így manapság már óriási üzlet a felhőalapú adattárolás. A technológia fejlődésének köszönhetően pedig ez egyre olcsóbb móka lesz, például a Google-nél már havi 10 dollárért 2 terabyte online tárhelyet bérelhetünk magunknak.

Létezik azonban egy olyan lehetőség is, ami nem kerül semmibe, csupán egy kis ügyeskedésre van hozzá szükség. A megoldás a YouTube videóiban rejlik - írja a Gizmodo.

Hirdetés

A trükköt egy youtuber, HistidineDwarf fedezte fel, a kinek a csatornáján meg is tekinthető a végeredmény. Ehhez létre is hozott egy AKA ISG nevű szoftvert, ahol az utóbbi betűszó az Infininte-Storage-Glitch, azaz a végtelen-tárhely-hiba rövidítése.

A megoldás lényege, hogy egy tetszőleges adatállományt egyetlen zip-fájlba sűrítve lehetségesé válik annak videóvá alakítása. Az emberi szem számára ez a fenti videón is látható "hangyafoci" formájában jelenik meg, azonban a megfelelő céleszközzel a YouTube-ról letöltött videót vissza lehet alakítani adatokká. A legnagyobb kihívásnak az bizonyult, hogy a videós tömörítés során ne sérüljenek az eredeti fájlok, ezt végül úgy oldották meg, hogy a hangyafoci legkisebb képpontjai 2x2 pixelből állhatnak csak.

A módszer nem tökéletes, például a tömörítést tekintve nem, hogy nem gazdaságos, hanem egyenesen fordítva működik: egy 1 gigabyte méretű zip-fájlból egy 4 gigabyte-os videót kell feltölteni a YouTube-ra, ráadásul semmi garancia nincs rá, hogy a videomegosztó oldal ne törölhetné akármikor az értékes adatokat rejtő videót.

Az AKA ISG készítője a Github-oldalán fel is hívja rá a figyelmet, hogy a módszert nem tényleges használatra szánja, inkább csak amolyan érdekességnek. Emiatt a hibáktól bőven hemzsegő szoftverét nem is fogja kijavítani, ezt a lehetőséget pedig mások előtt is letiltotta.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.