Hirdetés

Egy ideális világban ez a Twitter lépés csodás dolog lenne, de nem egy ideális világban élünk



|

Elon Musk azt ígéri, hogy hamarosan átláthatóbbá teszi a shadowbannolás rendszerét, ami korrekt lépésnek tűnik, ha az emberek nem kevernék össze folyton a tényeket a véleményekkel.

Hirdetés

Továbbra is gőzerővel zajlik az Elon Musk által meghirdetett "Twitter 2.0" felépítése, amely az ősszel színre lépett új tulajdonos ígérete alapján jelentősen lazább, a törvényi előírásokat viszont még változatlanul betartó moderációval igyekszik majd kordában tartani a felhasználókat.

Kezdésként Musk általános amnesztiát hirdetett a korábban letiltott fiókoknak, és a COVID-álhírek terjesztésével kapcsolatos szabályokon is lazítottak, most pedig egy újabb intézkedés hivatott jelezni, hogy változik a széljárás a mikroblogon.

Musk a saját Twitter-fiókján kürtölte világgá, hogy egy olyan frissítésen dolgoznak, amely egyértelműen megmutatja majd, ha shadowbannelik a fiókunkat. Az érintettek a döntés okáról is tájékoztatást kapnak, a fellebbezést pedig útmutatóval segítik.

Hirdetés

Ha esetleg nem ismerős a fogalom, a shadowbannelés egy összefoglaló kifejezés azokra a "puha" letiltásokra, amikor a felhasználó hozzáférését nem, csak a mások számára való láthatóságát korlátozzák egy adott felületen.

A milliárdos ezt annak kapcsán harangozta be, hogy a közreműködésével újabb belsős dokumentumok kerültek nyilvánosságra a Twitterről, bennük olyan információkkal, melyek szerint a régi vezetés titokban "láthatósági szűréssel", vagyis shadowbanneléssel szorította háttérbe bizonyos konzervatív megszólalók bejegyzéseit.

Musk tehát most lényegében azt ígéri, hogy a Twitter 2.0-nál nem folytatnak ilyen gyakorlatot, hanem mindenkinek átlátható tájékoztatást nyújtanak majd a fiókjuk státuszáról. Érdemes viszont megjegyezni, hogy a lépés nem példátlan, októberben ugyanis az Instagram is egy hasonló frissítéssel jelentkezett, amely felfedi, ha a profilunk valamilyen okból nem jelenik meg az ajánlások között.  

Ez önmagában nemes tettnek tűnik, a vélemény szabadsága mindenképpen üdvözölendő, csak sajnos aki kicsit is ismeri a közösségi média sötét oldalát, az pontosan tudja, mennyire veszedelmes, ha a felhasználó semmilyen támpontot nem kap arról, hogy éppen információt gyűjt, vagy légből kapott véleményt olvas. Az, hogy a felhasználóknak joguk van ismerni saját státuszukat akkor hangzik jól, ha a felhasználóról mindig jóhiszeműséget feltételezünk, de a hamis profilok mögé bújó trollok, megélhetési véleményvezérek és csalók egyéni vagy szervezett működésével a Twitter minden lehetőséget elveszít lassan, hogy uralhassa a helyzetet problémás vagy veszélyes esetekben. 

Ami pedig a további változásokat illeti, a Reuters nemrég belsős értesülésekre hivatkozva arról számolt be, hogy Muskék a hirdetőknek is tesznek egy gesztust, és irányítási eszközöket adnak a kezükbe, amelyekkel azok szabályozhatják majd, hogy milyen keresőszavak mellett jelenhetnek meg a reklámjaik. A lépésre azért kerül sor, mert a jelentések szerint rengeteg hirdetési partner hagyta ott a platformot a tulajdonosváltás óta. Musk viszont az ellenkezőjét sejteti, egy december 4-i posztban ugyanis nyilvánosan mondott köszönetet a visszatérő cégeknek.

Te mit gondolsz? Ez a helyes irány a Twitter számára?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.