Hirdetés

Egy implantátum segíthet újra „beszélni” a lebénult betegeknek



|

A Facebook által finanszírozott kutatás komoly áttörést ért el, szavakká fordítja a gondolatokat.

Hirdetés

Bár legtöbbször csak a közösségi oldal jön szóba, a Facebook rengeteg kutatást végez és finanszíroz, amikor az AR és VR technológiával, valamint olyan agy-számítógép interfészekkel foglalkoznak, amelyek segíthetnek abban, hogy tettek nélkül, pusztán a gondolatainkkal csináljunk dolgokat. Ennek persze van egy futurisztikus vonulata, de talán ennél is izgalmasabb, hogy milyen segítséget nyújthat a technológia a beteg emberek számára.

Hirdetés

A USCF egyetemen évek óta zajlik egy, a Facebook által finanszírozott kutatás, amely most komoly áttörést ért el. A Project Steno lényege, hogy egy agyba ültetett implantátum megpróbálja felismerni, mit akar mondani a beszédképtelen alany, a szavakat pedig megjeleníti egy kijelzőn. Ez az első alkalom, hogy pusztán agyi aktivitás alapján ki tudják nyerni a kimondani próbált szavakat egy betegből.

A neuroprotézist, egy olyan beteg agyába ültették be, aki 20 évesen kapott stroke-ot, akkor bénult le. Az implantátum az agynak azzal a részével kommunikál, ami a hangszálakért felel, az algoritmus pedig jelenleg 50 szót képes felismerni, és azokból mondatokat formálni valós időben. A projekt vezető kutatója elmondta, hogy természetesen nem gondolatolvasás zajlik, azokat az agyi aktivitásokat elemzik, amik beszédkor jelennek meg, és a projekt nem tart még abban a fázisban, hogy non-invazív megoldásokkal is el tudják érni a kívánt hatást, de a kutatást mindenképp folytatni fogják akkor is, ha a Facebook már nem finanszírozza a projektet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.