Hirdetés

Egy kísérlet bebizonyította, hogy a halaknak is megy az összeadás és a kivonás



|

Sőt, a rájáknak is van némi tehetségük az alapműveletekhez.

Hirdetés

Szenzációs felfedezésről számoltak be a Bonni Egyetem zooloógiai tanszékének tudósai: egy kísérlet során sikerült bebizonyítaniuk, hogy a halak és a ráják is képesek elvégezni a legalapvetőbb számtani műveleteket, az összeadást és a kivonást.

Habár április elseje környékén nem árt vigyázni a nagy bejelentésekkel, az erről szóló tanulmányt a Scientific Reports tudományos folyóiratban publikálták, így joggal bízhatunk a hitelességében.

Hirdetés

A tudósok a Pseudtropheus zebra nevű sügér nyolc, boltban beszerzett példányával és ugyancsak nyolc folyami tüskerájával végezték el a kísérletet. Az állatoknak különböző formák csoportjait ábrázoló képeket mutattak sárga és kék színben. A kék ábráknál az volt a feladat, hogy adjanak hozzá egyet a képen látható mennyiséghez, a sárgánál pedig az, hogy vonjanak ki belőle egyet.

Ilyen rajzokkal dolgoztak a Bonni Egyetem tudósai. A bal oldalon a feladat, középen a helyes, a jobb szélen pedig a rossz válasz látható.

Magyarán, ha az állatoknak egy olyan ábrát mutattak, amin 3 darab kék forma szerepelt, akkor a következő körben elhelyezett két új lehetőség közül ahhoz a képhez kellett úszniuk, amelyiken már 4 darabot láttak. A helyes válaszért jutalom járt, a kísérlet során pedig 6 sügér és 4 rája teljesítette sikerrel a feladatot. Ez pedig sokkal komplexebb mutatvány, mint elsőre gondolnánk, az állatoknak ugyanis nem csak a számítást kellett elvégezniük, de meg is kellett jegyezniük az eredeti képet, amíg a tudósok kicserélték azt a válaszlehetőségekre.

A tudósok később egy bonyolultabb kihívással is előálltak, amelyben egy helyett már két formát adtak hozzá, vagy vontak ki az alap mennyiségből, az esetek többségében azonban így is jól válaszoltak az úszkáló alanyok. A kísérlet során arról is megbizonyosodtak, hogy az állatok nem csupán memorizálták a jutalmat jelentő képeket. Két műveletet (3+1; 3-1) ugyanis teljesen kihagytak a tanulási folyamatból, de a halak és ráják többnyire ezekre is helyesen reagáltak, amikor először találkoztak velük.

Azt már egy korábbi tanulmány is bebizonyította, hogy a halak képesek négyig számolni, de az teljesen új információ, hogy az alapműveletekkel is elboldogulnak, még annak ellenére is, hogy nincs agykérgük, amely az összetett kognitív feladatok elvégzéséért felel. Emellett pedig az sem lényegtelen felfedezés, hogy két eltérő faj is hasonló eredménnyel teljesítette a kísérletet. Néhány éve a méheket is tesztelték a módszerrel, a szorgos rovarok pedig szintén átmentek a vizsgán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.