Hirdetés

Egy korábbi Google-vezető szerint az MI-kutatók gépi istent alkotnak, ami végzetes lehet



|

Az egykori üzleti igazgató olyat látott a Google kísérleti laborjában, ami a világvégét jelentheti. Legalábbis szerinte.

Hirdetés

Se szeri, se száma azoknak a világvégével riogató hangoknak, akik szerint a Terminátorban látottak valósággá válhatnak, ha nem figyelünk oda a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztésekre.

Közéjük tartozik például Elon Musk is, aki úgy véli, hogy az MI még a nukleáris fegyvereknél is veszélyesebb az emberiségre nézve, s most egy egykori Google-vezetővel is bővült az óvatosságra intők tábora.

Az egyiptomi származású Mo Gawdat 2013-tól 2018-ig dolgozott a Google X pénzügyi igazgatójaként. A ma már külön cégként, X Development néven futó divízió felel a keresőóriás csúcstechnológiás fejlesztéseiért, filozófiája pedig a Hold felé törekvés, vagyis olyan területek meghódítása, melyek elsőre lehetetlen vállalkozásnak tűnhetnek.

Hirdetés

Gawdat éveken át járt-kelt a Google X laborjában, amit utólag a Men in Black-filmekben látott főhadiszálláshoz hasonló helyként ír le. Itt volt szemtanúja egy számára rémisztő jelenetnek. Az X-részleg kutatói MI-vezérelt robotkarokat tanítottak arra, hogy miként ismerjenek és emeljenek fel gyerekjátékokat, ám heteken át hiába próbálkoztak a dologgal.

Egy napon azonban Gawdat látta, ahogy az egyik kar végül felemelt egy kisebb labdát, és oly módon mutatott vele a tudósok irányába, mintha kérkedne a képességével.

"És akkor hirtelen tudatosodott bennem, hogy ez nagyon félelmetes. Teljesen lefagytam tőle."

- nyilatkozta a The Timesnak adott interjújában az egykori vezető, aki szerint a kutatók valójában "istent alkotnak", és komolyan fennáll a veszélye annak, hogy egy napon kicsúszik az emberiség kezéből az efféle rendszerek irányítása, ami végzetesnek bizonyulhat.

Az MI földhözragadtabb kritikusai szerint ugyanakkor a technológia jóval kézzelfoghatóbb veszélyeket is rejt, melyek azonnali beavatkozást igényelnének. Ilyen például a tömeges arcfelismerés, ami ellen épp a napokban sürgetett keményebb fellépést az Európai Parlament nyilatkozata.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.