Hirdetés

Egy korszak vége: 140 év után megszűnik a telefonkönyv



|

A papír mellett egy további adathordozón sem lesznek már elérhetők a hazai vezetékes telefonszámok.

Hirdetés

Az 1875-ös feltalálását követően a vezetékes telefon viszonylag hamar eljutott hazánkba, hiszen az első magyar telefonközpontot már 1881. május 1-én megnyitották, 1882-ben pedig még előfizetői névjegyzék is készült Budapesten, így a telefonkönyvek története nálunk 140 éves múltra tekint vissza.

A sokáig az egyik legfontosabb otthoni kelléknek számító kiadvány azonban most a pályafutása végéhez ért,  a Magyar Telekom ugyanis bejelentette, hogy idén már nem kerül sor a telefonkönyv kinyomtatására, és a CD-s formátumot is nyugdíjba küldik.

Hirdetés

A társaság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2021-es elemzésével indokolja a döntést, melynek eredményeképp a hírközlési cégeknek már nem kötelező könyv, vagy bármilyen más adathordozó formájában megjeleníteniük az előfizetők adatait. A szolgáltató ehhez beszédes statisztikákkal is szolgált:

"Az NMHH piackutatása alapján 2017-ben még közel 60 ezer telefonkönyvet nyomtattak, 2020-ban azonban már 17 ezernél is kevesebbet, és felére esett vissza a fogyasztók által átvett névjegyzékek száma. Ennél is meredekebben zuhant az elektronikus adathordozón (CD-n) terjesztett telefonkönyvek száma, 31 ezerről mindössze 2500-ra, ami 92 százalékos csökkenést jelent."

- áll a Magyar Telefon közleményében. Sokak számára talán meglepő lehet, hogy tavaly még mindig létezett a CD-s formátum, ami egyébként nem futott be kimondottan rövid karriert, hiszen az első, korongra égetett hazai telefonkönyv már 1997. június 1-jén megjelent, ez viszont még csak budapesti előfizetők adatait tartalmazta.

A fizikai telefonkönyvek emléke nem tűnik el nyomtalanul, az utolsó kinyomtatott példányok egyike ugyanis a Postamúzeum gyűjteményébe került.  Ami pedig a folytatást illeti, az egyetemes tudakozó a 11800-as számon továbbra is a lakosság rendelkezésére áll, a Magyar Telekom hálózatából pedig a 11818-as számon érhető el a szolgáltatás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.