Hirdetés

Egy mesterséges intelligencia 90 százalékos pontossággal megmondja, ki fog meghalni koronavírusban



|

A Koppenhágai Egyetem tudósai által fejlesztett eszköz segíthet az oltások priorizálásában.

Hirdetés

Nagyon úgy néz ki, hogy az oltásoknak köszönhetően belátható időn belül nagyjából olyan lehet az életünk, mint a járvány előtt, de vannak még fennakadások, némi bizonytalanság, és az illetékesek is kénytelenek priorizálni. A napokban nyilvánosságra került a magyar terv, ami alapján láthatjuk, nagyjából mikor kerülhetünk sorra, de ahogy most a világ működik, akár ez is változhat.

Mindenesetre a Koppenhágai Egyetemen kifejlesztett mesterséges intelligencia segíthet abban, hogy gördülékenyebb legyen az ellátás. A kutatók több mint 4000 COVID-19-es páciens egészségügyi adatait vitték be a rendszerbe, hogy megtanítsák a minták felismerésére.

Hirdetés

Az MI ez alapján 90%-os biztossággal állapította meg, hogy egy nem fertőzött ember mennyi eséllyel hal bele egy későbbi fertőzésbe, illetve 80%-osan azt, hogy azok közül, akik kórházba kerülnek, mennyien kerülnek lélegeztetőgépre. Ennek segítségével kideríthető mind az, hogy ki kerüljön előre az oltási várólistán, mind az, hogy mennyi lélegeztetőre lesz egy kórháznak szüksége.

Látták továbbá azt is, hogy a testtömegindex és a kor kiemelten fontos, valamint veszélyeztetettebbek a férfiak, a magas vérnyomással rendelkezők, a neurológiai betegek, az asztmások, a cukorbetegek, és a szívrendellenességgel élők.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.