Hirdetés

Egy nő azt állítja, hogy „megerőszakolták” Zuckerberg metaverzumában



|

Állítólag egy perc sem telt el a bejelentkezés és a csoportos támadás között.

Hirdetés

Ősszel elbúcsúztunk a Facebooktól, mint vállalattól, helyét a Meta vette át, melynek célja egy virtuális, megosztott világ felépítése, ahol az emberek VR-headsetek és avatarok segítségével dolgozhatnak, szórakozhatnak és tarthatják a kapcsolatot. Mark Zuckerberg víziója ugyan többek számára is riasztó, de a vállalat töretlenül halad a terv megvalósításával, olyan szereplőket húzva maga után, mint a Microsoft, a Tencent vagy a Unity Technologies.

Az új platform persze új problémákat is felvet, hiszen a Metát már a Facebook és az Instagram miatt is rengeteg kritika éri az olyan kérdések kapcsán, mint a gyűlöletbeszéd és a politikai manipuláció elleni harc, vagy a kiskorúak védelme. Most pedig a virtuális nemi erőszak témáját is felírhatjuk a listára, miután egy brit nő azzal állt elő, hogy megerőszakolták a Zuckerberg-féle metaverzumban.

Hirdetés

Nina Janet Patel állítása szerint kevesebb mint 60 másodperccel a bejelentkezés után 3-4, férfi hangon beszélő férfi avatar támadt rá a szolgáltatásban, akik "verbálisan és szexuálisan zaklatták", és lényegében "csoportosan megerőszakolták" az avatarját. Amikor pedig távozni akart, a képeket is készítő elkövetők kiabálni kezdtek vele, hogy "ne mondd, hogy nem élvezted", és hogy "menj, és dörzsöld magad a fotóra".

A 43 éves londoni nő a Mediumon üzemeltetett blogján számolt be a tapasztalatairól, majd a Vice magazin is leközölte a sztorit, kiegészítve azzal, hogy már decemberben is volt egy eset, amikor a Horizon Worlds (ez a Meta VR-metaverzumának központi platformja) egyik bétatesztelője arra panaszkodott, hogy valaki "letapizta" az avatarja ágyékát.

Mivel hasonló természetű atrocitásokra az online tér szinte minden szegletében van példa, nincs okunk kételkedni abban, hogy a virtuális világokban is meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket. Az viszont vélhetően rengeteg vitát generál majd, hogy ezek a VR-zaklatások, legyenek bármilyen súlyosak is, kielégíthetik-e a nemi erőszak kategóriáját.

A Vice érdeklődésére a Meta csak annyit fűzött Patel ügyéhez, hogy minden erőszakos esetet kivizsgálnak. A nő egyébként a metaverzumos biznisz bennfentesének számít, Kabuni nevű startupja egy gyerekeknek szóló, blokklánc-alapú oktatási platformon dolgozik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.