Hirdetés

Egy nő bepereli a platformot, miután a lánya belehalt egy TikTok-kihívásba



|

A 10 éves gyermek tavaly próbálta ki a "filmszakadásként" ismert kihívást, ami tragédiába torkollott.

Hirdetés

Sok-sok éve ismerjük már a "filmszakadásként" emlegetett kihívást, aminek lényege, hogy a versenyzők felveszik amint fuldokolnak, majd elájulnak az oxigénhiánytól. Ne próbáljátok ki!

Már csak azért sem, mert nem mindenki tér magához, már több halálesetről is tudunk, aminek egyértelműen az a kihívás volt az oka okozott. Legutóbb tavaly vesztette életét egy 10 éves lány, akinek az édesanyja most beperelte a TikTokot és annak anyavállalatát, a ByteDance-t.

Hirdetés

A Gizmodo beszámolója alapján Tawainna Anderson csütörtökön nyújtotta be panaszát, amiben leírta, hogy a lánya, Nylah olyan sérüléseket szenvedett, amikor megpróbálta végrehajtani a kihívást, amelyekbe később belehalt. Az incidens december 7-én történt, s bár kórházba szállították, ahol kezelésnek vetették alá, a kislány életét már nem tudták megmenteni, december 12-én elhunyt.

A kereset szerint "az algoritmus úgy gondolta, hogy jó választás a 10 éves Nylah Andersonnak megmutatni ezt a potenciálisan halállal végződő kihívást".

Sajnos az elmúlt években több ilyen tragédia is történt. 2021 januárjában például egy 10 éves olasz kislány vesztette életét hasonló körülmények között, három hónapra rá pedig egy 12 éves kisfiú neve is felkerült a kihívás áldozatainak egyre bővülő listájára.

Ugyan a TikTok elvileg csak 12 éves kor felett használható, a letöltéshez elég, ha a gyerekek kijelentik, hogy már betöltötték a kérdéses életkort, annak valódiságát semmilyen módon nem ellenőrzi a rendszer.

A TikTok szóvivője azzal védekezett, hogy a kihívás már jóval korábban megjelent, mint a TikTok, és egyébként sem volt soha igazi TikTok-trend. Elmondta továbbá, hogy természetesen szigorúan nyomon követik, hogy milyen videók és trendek futnak a platformon, ami pedig nem felel meg az irányelveknek, azt azonnal eltávolítják. Ezt a szűrést egyébként az algoritmus mellett moderátorok végzik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.