Hirdetés

Egy okostelefon 10 évig?



|

A Linux-alapú postmarketOS akár 10 éves életciklust is garantálna az öregedő okostelefonoknak.

Hirdetés

Aki vesz egy iPhone-t, az 3-4 éven keresztül számíthat szoftverfrissítésekre, aki pedig egy androidos készüléket, az 1-3 évig (vagy egyáltalán nem, modelltől függően). 

Hirdetés

A régi androidos készülékekbe sokan próbáltak már életet lehelni, ilyen próbálkozás például a LineageOS, amellyel néhány évvel kitoldható egy készülék élettartama. 

A postmarketOS mögött álló fejlesztők azonban azt szeretnék, ha a jelenleg fejlesztés alatt álló Linux-alapú operációs rendszerük akár 10 évnyi szoftveres támogatást is lehetővé tenne a régi okostelefonok számára.

Ez a cél, a fejlesztők persze még csak az első lépéseket tették meg. A rendszer az érintős használatra készül fel, és az Alpine Linuxon alapszik. 

A helyzet egyelőre nem túl rózsás, a legtöbb készüléken betölt a rendszer, de még telefonhívást sem lehet indítani. A fejlesztők azonban egyetlen kernelt hoznának létre, ami minden támogatott készüléken működne, akárcsak egy asztali rendszer a megfelelő hardvereken.

A hétköznapok során használható rendszertől tehát még nagyon messze vagyunk, az évtizedes szoftvertámogatástól pedig fényévekre. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.