Hirdetés

Egy ősöreg trükkel akár ingyenes felhőszolgáltatásként is használható a YouTube



|

A kazetták kora köszön vissza a bárki számára kipróbálható megoldásban, amellyel elméletben végtelen mennyiségű adatot tárolhatunk a YouTube-on.

Hirdetés

A fennállása során a YouTube már sok minden volt, hiszen a kezdetek kezdetén még társkeresőként indult, aztán videómegosztó lett, most pedig emellett a világ egyik legnépszerűbb podcast- és live streaming platformja is, valahol félúton járva a teljes tiktokosodás felé.  

Nemrég viszont kiderült, hogy mindezeken túl akár korlátlan felhőtárhelyként is használhatjuk, amennyiben készek vagyunk szöszmötölni a dologgal, és vállaljuk a fiókunk törlésének nem csekély kockázatát.

Hirdetés

Elsőként a Hackaday hívta fel a figyelmet DvorakDwarf munkásságára, aki a GitHubon osztott meg egy linuxos eszközt, melynek segítségével adatokat rejthetünk el a YouTube-ra feltöltött videókban. A Rustban megírt program fekete-fehér pixelekbe ágyazza az információkat, a néző viszont csak a hangyák háborúját látja. Akinek nem ismerős a kifejezés, ezen a mintavideón gyönyörködhet a végeredményben:

A letöltés után visszafejthető videók nagyjából négyszer több helyet foglalnak, mint a benne elmentett .zip fájl, DvorakDwarf pedig arra is felhívja a figyelmet, hogy mindezt csupán egy érdekes bemutatónak szánta, mintsem valódi megoldásnak az adattárolási gondjainkra. Így aztán a technológia nem is működik tökéletesen: számos hiba sújtja, és jelenlegi formájában mindössze 100 MB-nyi adatot képes tárolni videónként.

A sokat látott olvasóinkat persze valószínűleg nem lepi meg a történet, hiszen már a VHS-ek korában is ismert volt, hogy megoldható ily módon az adattárolás, a sztori igazi érdekessége ezért inkább az, hogy valaki most a YouTube-bal is eljátszotta a trükköt. Ezzel azonban nem árt vigyázni, a videómegosztó felhasználói feltételei ugyanis tiltják "a szolgáltatás megkerülését", így nincs kizárva, hogy a platform végül tiltással jutalmazza a kísérletező kedvűeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.