Hirdetés

Egy popcornos vödörből került elő több mint 1 milliárd dollár értékű ellopott Bitcoin



|

A kriptovaluta egy évtizede tűnt el a sötét web egy hírhedt piacáról.

Hirdetés

Egyelőre nem látszik, hogy hol áll meg az egykor darabonként 20,6 millió forintot érő Bitcoin tavaly óta tartó gyengülése, egyetlen BTC-ért ugyanakkor még mindig 7,9 millió forintot kérnek az eladók, így továbbra sem mondható, hogy olcsó portéka lenne.

Most pedig egy nagyobbacska adag, egészen pontosan 50 676 ellopott Bitcoin kerülhet vissza a virtuális körforgásba, miután az amerikai hatóságok kézre kerítettek egy hackert, aki már egy évtizede rejtegette a zsákmányt.

Hirdetés

James Zhong még 2012-ben nyúlta le a tetemes mennyiségű kriptovalutát a Silk Road nevű platformról, amely 2013-as bezárásáig a sötét web leghírhedtebb illegális piaca volt, s elsősorban kábítószer kereskedelemre használták. A hackert végül tavaly novemberben tartóztatták le a hatóságok, épp akkor, amikor a BTC árfolyama a csúcson járt.

A Zhong házában megtalált kriptovaluta értéke az akció idején 3,36 milliárd dollárra rúgott, de a mai árán is 1,1 milliárd dollárt ér, s ezzel ez az USA Igazságügyi Minisztériumának valaha volt második legnagyobb fogása. A hacker különböző adathordozókon rejtegette a virtuális vagyont, melynek egy részét egy padló alatti széfben találták meg, de valamennyi jutott belőle egy apró számítógépre is, ami egy popcornos vödör alján bújt meg.

"Közel 10 év során egy több mint 3,3 milliárd dolláros rejtéllyé dagadt ennek a hatalmas mennyiségű Bitcoinnak a holléte. Ez az ügy megmutatja, hogy nem hagyunk fel a pénz követésével, akármilyen szakszerűen is rejtik el, akár egy popcornos vödör alján elhelyezett áramköri lapig."

- mondta az esetről Damian Williams ügyész. James Zhong november 4-én bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádpontokban, a bíróság pedig akár 20 éves börtönbüntetésre is ítélheti. Az Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb kriptovalutás legfoglalására egyébként néhány hónappal Zhong elfogása után, februárban került sor, amikor is a Bitfinex tőzsdéről eltűnt 3,6 milliárd dollárnyi Bitcoinra bukkantak rá a nyomozók.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.