Hirdetés

Egy rövid TikTok-videó hatalmas gyomrost vitt be több amerikai kutatásnak



|

56 másodperc elég volt, hogy több hétnyi kutatás eredményét kelljen kidobni az ablakon.

Hirdetés

Július 23-án felkerült az internetre egy 56 másodperces videó, ami ugyan nem akart semmi rosszat, mégis nagy károkat okozott több kutatónak. A rövid anyagot Sarah Frank töltötte fel a TikTokra, aminek az elején a hálószobájában ül és mosolyog a kamerába.

Az egyik floridai középiskola tanulója a Prolific.co oldalra irányította az embereket, ahol kérdőíveket lehet kitölteni pénzért cserébe.

Hirdetés

Frank minden bizonnyal nem gondolt bele, hogy ezek a kutatások nem szórakozásból elérhetőek, az ő videója pedig csúnyán manipulálhatja a kutatók adatait. Miután az ominózus 56 másodperc virális lett, a Prolific kutatóinak furcsa minták kezdtek feltűnni.

Sebastian Deri például arra panaszkodik, hogy hiába adott meg a kutatásához egy kifejezetten általános címet, témát és leírást, a kitöltők 91% nő volt. Mások a Prolific közösségi felületén írták, hogy a résztvevők 85% nő, az általános életkor pedig 21 év volt.

Miközben a videó Frank valaha volt legnépszerűbb videója lett, sokan, akik komolyan vették a Prolific küldetését arra panaszkodnak, hogy most már az is csak egy felkapott, komolyan vehetetlen oldal lett.

"Abszolút nem számítottam rá, hogy ennyire felrobbanjon a videó. Csak barátaimnak és a követőimnek akartam megmutatni. Gondolom azért lett felkapott, mert tényleg menő oldal és az emberek szeretnek hatékony módszerekkel pénzt keresni."

A Yale egy végzős hallgatója, Vlad Chituk szerint nem feltétlenül rossz, hogy ennyien rászabadultak a kérdőívekre, hiszen az új alanyok minőségibb adatokat biztosítanak, továbbá megtanulják felismerni a kérdésekben rejtett mintákat, amikkel arra sarkalják a kutatókat, hogy újabb módszereket találjanak az információ begyűjtésére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.