Hirdetés

Egy sci-finél is izgalmasabban látják a magyarok a jövőt



|

Érdekes és fontos témákat boncolgatott a National Geographic meglepő eredményekkel szolgáló kutatása.

Hirdetés

Gőzerővel folynak a fejlesztések a mesterséges intelligencia területén, egyre ambiciózusabb terveket dédelgetnek az űrkutatásban érdekelt állami és privát aktorok, javában zajlik az agyba és testbe ültethető chipek tesztelése - és akkor még csak pár dolgot említettünk, amelyekről korábban nehezen hittük, hogy valósággá válhatnak. Ugyanakkor egyre égetőbb probléma a klímakérdés, a természeti erőforrások kimerülése, az állatfajok tömeges kipusztulása, és ezek bizony joggal adhatnak okot az aggodalomra.

De valóban pánikoknak az emberek? Tényleg kiábrándultan tekintenek a jövőbe és rettegnek az új technológiáktól? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ a National Geographic nemrégiben készített országos, több mint ezer fő részvételével végzett reprezentatív kutatása, melynek eredményei rávilágítottak a magyar lakosság hozzáállására és véleményére mind a közeli, mind a távoli jövővel kapcsolatban.

Hirdetés

A megkérdezettek többsége, egészen pontosan 60 százaléka úgy véli, a jövő rosszabb életkörülményeket hoz majd, viszont mégsem teljes a kilátástalanság. Minden ötödik válaszadó úgy gondolja, a technológiai fejlődésnek köszönhetően kényelmesebben és egészségesebben élhetünk majd az előttünk álló években.

A válaszadók közel fele izgalmasnak találja a jövő közlekedési eszközeit (például az önvezető járműveket, a repülő autókat és a hiperszonikus utazást), több mint egyharmaduk pedig részt venne egy űrutazáson is, ha az kellőképpen biztonságos lenne, illetve egészségügyi állapotuk is úgy engedné. A kérdezettek több mint kétharmada továbbá elképzelhetőnek tartja, hogy az emberiség letelepedjen a jövőben egy másik bolygón, bár az így vélekedők nagy része szerint erre nem mostanában, leghamarabb 20 év múlva kerülhet sor.

Kifejezetten aktuális kutatási terület a mesterséges intelligencia, amit a magyarok közül majdhogynem ugyanannyian figyelnek érdeklődéssel (55 százalék), mint ahányan szkeptikusan (45 százalék). A technológiát érintő legégetőbb kérdések között az MI felelősségteljes alkalmazása, a munkahelyek elvesztésének lehetősége, illetve az emberi kapcsolatok veszélyeztetése merült fel.

Egy dologban talán megegyezhetünk: nem lehet figyelmen kívül hagyni és nélkülözni a jövő technológiáit - ezzel a kérdezettek többsége is egyetért -, elsősorban az egészségügyben, illetve az energiagazdálkodásban látják ezek létjogosultságát.

A döntő többség (a megkérdezettek 68 százaléka) úgy véli, gyorsabbá, egyszerűbbé és kényelmesebbé válik majd az egészségügyi ellátás és a gyógyulás jövőben, mi több, 20 százalékuk nem zárta ki azt sem, hogy a különböző műtéti beavatkozásokat teljességgel a robotok végezzék majd - bár ebben az esetben negatív következményként felmerült, hogy túlzottan technológiai jelleget ölthet az orvoslás, miközben sérülhetnek az emberi kapcsolatok.

Természetesen világunk fejlődése és a jövő alakulása nagy mértékben függ az elérhető technológiáktól és erőforrásoktól, ugyanakkor mint azt már a múltban többször is megtapasztalhattuk, az emberi leleményesség és innováció nem ismer határokat.

A National Geographic az innovációk és az óriási evolúciós ugrások egyik úttörőjeként a NASA-t jelölte meg, melynek kutatóközpontjába - legújabb sorozata révén - a jövő technológiái és az űrkutatások iránt érdeklődök is bepillantást nyerhetnek. A NASA-találmányok című széria elkalauzolja a nézőket a világ legnagyobb űrügynökségének kulisszái mögé, közelebbről mutatja be az egyes tudósokat, mérnököket és feltalálókat.

A NASA-találmányok bemutatójára április 18-án, csütörtökön 21 órától kerül sor, melyet hetente követnek majd újabb epizódok ugyanebben az időpontban. Ha felkeltette az érdeklődéseteket a sorozat, az előzetest itt találjátok.

Szerintetek mit hoz a jövő? Hogy látjátok, jó irányba haladunk?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.