Hirdetés

Egy sor önkéntes vállalással tenné perbiztossá az alkalmazásboltjait a Microsoft



|

A redmondiak nagyon szeretnék elkerülni, hogy az Apple és a Google sorsára jussanak.

Hirdetés

Világszerte több országban is vizsgálják, hogy az Apple és a Google tiszteletben tartják-e a szabad versenyt a saját alkalmazásboltjaik támogatásával, a cupertinóiakra például nemrég Hollandiában róttak ki egy nagyobb büntetést, amiért nem engedélyezték a helyi randiappoknak az App Store-t kikerülő, külsős fizetési megoldások használatát.

A terület átfogó szabályozása egyelőre még mindenhol várat magára, a Microsoft viszont elébe megy a jövőbeli bonyodalmaknak, és 11 nyilvános vállalással igyekszik elkötelezni magát a tiszta verseny mellett.

Hirdetés

A redmondiak által csak "nyílt irányelveknek" hívott lista 4 kategóriában foglalja össze azokat az elveket, melyekhez tartani fogják magukat a felügyeletük alá tartozó alkalmazásboltokban. Az első csoport a minőség, a biztonság és az adatvédelem témáját érinti, ebben olyan vállalások vannak, mint a hozzáférés biztosítása a szabályokat betartó fejlesztőknek, vagy a felhasználók védelmének garantálása és a privát szférájuk tiszteletben tartása.

A második kategória pontjai kimondják, hogy nem alkalmaznak kettős mércét a konkurens appokkal szemben a saját fejlesztésű alkalmazásaik kárára, és hogy nem használnak nem nyilvános módon szerzett adatokat az előnyszerzéshez. A harmadik részben pedig az átláthatóság és az igazságosság jegyében vállalják, hogy az alkalmazásboltjaikban nem részesítik kiemelt bánásmódban a saját és az üzleti partnereik szoftvereit.

A felsoroltak mind olyan témakörök, melyek miatt már bőven érték kritikák a Google-t és az Apple-t is. Az igazán forró kérdéseket viszont az utolsó négy vállalás boncolgatja, ám ezek csak a könnyen kikerülhető windowsos alkalmazásboltra vonatkoznak, a vasszigorral irányított xboxosra egyáltalán nem:

  • Nem követeljük meg a fejlesztőktől, hogy az alkalmazáson belüli fizetések feldolgozásához a mi fizetési rendszerünket használják.
  • Nem fogjuk megkövetelni a fejlesztőktől, hogy az alkalmazásboltunkban kedvezőbb feltételeket biztosítsanak, mint más alkalmazásboltokban.
  • Nem fogjuk hátrányos helyzetbe hozni a fejlesztőket, ha a miénktől eltérő fizetési rendszert választanak, vagy ha más alkalmazásboltokban eltérő feltételeket kínálnak.
  • Nem fogjuk megakadályozni a fejlesztőket abban, hogy jogszerű üzleti célokból, például az árképzési feltételekről és a termék- vagy szolgáltatáskínálatról közvetlenül kommunikáljanak ügyfeleikkel az alkalmazásukon keresztül.

Magyarán a Microsoft szabadság iránti elköteleződése nem érinti a konzolos bolt 30%-os jutalékrendszerét, a fejlesztőknek itt továbbra is a hivatalos fizetési csatornát kell használniuk, és nem is promotálhatnak alternatív megoldásokat. A redmondiak ezt azzal indokolják, hogy a készülő versenyjogi szabályozás csak a legfontosabb piacokra (PC-k, telefonok és egyéb, általános célú eszközök) vonatkozik, és nem az olyan specializált szegmensekre, mint a konzoloké.

Összességében pedig jó esély van rá, hogy a törvényhozók és a bíróságok is elfogadják ezt az érvelést, mivel a konzolok üzleti modelljében épp a jutalék a lényeg, magukat a gépeket vesztességgel árulja a Microsoft. A jövőre vonatkozóan viszont azt ígéri a vállalat, hogy a konzolos bizniszt is átalakítják, amivel csökkenni fog a távolság a Windows és az Xbox alkalmazásboltjai között:

"Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy idővel fel fogunk zárkózni a fennmaradó elvek tekintetében is. Ennek során még azok hatályán túl is beépítjük majd [a szabályokba] az új törvények szellemét, miközben védelmezzük a játékfejlesztők, a játékosok, valamint a versenyképes és egészséges játékkonzol-ökoszisztémák igényeit."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.