Hirdetés

Egy vagyont keresett fényképével a Disaster Girl mém kislánya



|

Zoë Roth különleges gyerekkori fényképét már régóta ismeri az internet népe, több mint 15 év után sikerült belőle a fiatal nőnek meggazdagodnia.

Hirdetés

A 2000-es évek közepén vált roppant népszerűvé az a fénykép, amelyen egy éppen lángokban álló ház előtt egy kamerába mosolygó kislány szerepel. A fotó mémként, különböző vicces szövegekkel társítva kezdett terjedni Disaster Girl néven, tehát az évek során rengeteg különböző változata készült. Azonban az NFT-technológiával sikerült megjelölni az eredeti alkotást, így azt a képen szereplő lány jó pénzért el is tudta adni.

Hirdetés

Egyre felkapottabb trend az NFT-k, vagyis az eredetiséget jelölő tokennel ellátott digitális műalkotások vásárlása. Fényképeket, hangfájlokat, vagy egyszerű képmentéseket is viszonylag drágán tudnak értékesíteni az emberek csupán abból a tényből kiindulva, hogy NFT-ként egyedinek tekinthetőek ez a termékek.

Tökéletesen kihasználta a jelenséget Zoë Roth, akit Disaster GIrl néven ismerhetett meg az internet a 2005-ben készült fotójának köszönhetően. A lány 180 Ether, vagyis 500 ezer amerikai dollár értékben adta el az NFT fotót, illetve mivel birtokolja az eredeti kép szerzői jogait, az NFT további eladásából származó bevétel 10%-a is őt fogja illetni. Roth egy interjúban elmondta, hogy a pénzt elsősorban a diákhitele kifizetésére szánja, illetve adományozni is fog.

Nem ő az első viszont, aki ilyen drágán értékesített mémet. Chris Torres, a Nyan Cat alkotója közel 600 ezer dollárt kapott  a szivárványos macska eredetijéért, Laina Morris pedig 411 ezer dollárral lett gazdagabb nemrégiben a saját magáról készült Overly Attached Girlfriend NFT fénykép eladását követően.

Roth fotóját egyébként dubaji 3F Music stúdió vásárolta meg, amely Morris képét, illetve több hasonló árkategóriás NFT-t is vett az utóbbi időben. A 3F képviselője a New York Times számára adott interjúban elmondta, hogy a vásárlásokkal a technológiai fejlődés és a digitális művészek támogatása a vállalat célja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.