Hirdetés

Egy volt alkalmazott szerint a törölt üzeneteinket is látják a Facebook munkatársai



|

Brennan Lawsont kirúgták, miután kifogásolta a törvénysértő gyakorlatot, most pert indított a Meta ellen.

Hirdetés

Európában most ismét áll a bál a Facebookot, az Instagramot és a WhatsAppot is birtokló Meta körül, mivel az ír adatvédelmi hatóság nem nézi jó szemmel, hogy a vállalat az Egyesült Államokba küldi az európai felhasználókról gyűjtött információkat. Hogy ez a gyakorlat miért lehet problémás, azt most egy súlyos állításokat megfogalmazó kereset is illusztrálja.

A Facebook egyik korábbi moderátora, Brennan Lawson szerint a Metánál rendszeresen hozzáférnek a törölt Messenger-üzenetek tartalmához, őt pedig kirúgták, amikor kifogásolni merte az erre teret adó eljárásrendet. Az állása elvesztése után a férfi 18 hónapig volt munkanélküli, ezért most 3 millió dolláros kártérítést követel az egykori munkáltatójától.

Hirdetés

A San Mateo-i Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott kereset azt írja, hogy Lawsonnal egy 2018 végén tartott meetingen közölték, hogy egy új protokollt vezetnek be, amely lehetővé teszi az ún. Globális Eszkalációs Csapatnak a Facebook normál adatvédelmi előírásainak megkerülését, hozzáférést biztosítva akár a felhasználók törölt Messenger-üzeneteihez is. A moderátor már ekkor megkérdőjelezte az eljárás jogosságát, ám a kirúgástól tartva nem erőltette tovább az igazát.

2019 júliusában azonban mégis kapun kívül találta magát, hivatalosan azzal az indoklással, hogy visszaélt a Facebook egyik adminisztrációs eszközével, ám szerinte ez csak ürügy volt az eltávolítására, amire valójában az új protokoll kifogásolása miatt került sor. A kereset arra is kitér, hogy az eszkalációs csapat a bűnüldöző szerveknek adta át az üzenetekkel kapcsolatos információkat.

"A bűnüldöző szervek kérdéseket tettek fel a gyanúsítottak felhasználói szokásaival kapcsolatban, például arról, hogy a gyanúsított kinek és mikor küldött üzeneteket, és még arról is, hogy mit tartalmaztak ezek az üzenetek. Annak érdekében, hogy a Facebook a kormányzat kegyeiben maradjon, az eszkalációs csapat a back-end protokollt használta fel, hogy válaszolhasson a kérdésekre, majd meghatározta, hogy mennyi információt osszon meg a hatóságokkal."

- írja a felperes, aki szerint a protokoll megsértette az Európai Unió digitális adatvédelmi szabályait és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság rendeletét is, amely előírja a Facebook számára, hogy pontosan tájékoztassa a felhasználókat az adatkezelési politikájáról.

Cikkünk írásáig a Meta nem kommentálta az ügyet. A vállalat egyébként évek óta halogatja a Messenger kétoldalú titkosításának bevezetését, míg más chatplatformokon (pl. Signal, iMessage, de még a WhatsApp is) ez már alapvetőnek számít.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.