Hirdetés

Egy youtuber apuka megépítette a világ legjobb késdobáló gépét



|

Azzal, hogy "legjobb", sokat nem mondtunk, mert valószínűleg a világ egyetlen késdobáló gépéről van szó, de így is fantasztikus az eredmény.

Hirdetés

Egészen döbbenetes szerkezetet hozott össze egy Quint nevű youtuber otthonában: egy késdobáló gépet épített fiával, amely nem egyszerűen működik: majdnem tökéletesen működik. (Tudjuk,  vicces, hogy a késdobáló szót ebben az értelemben használjuk, de mit tehetnénk: ez egy gép, ami késeket dobál. Ezen tehát lépjünk is túl.) 

Az, hogy ennyire jól sikerült a fegyver, már csak azért is nagy szó, mert eldobni egy kést úgy, hogy pontosan oda érkezzen, méghozzá a hegyével előre, ahova az ember szeretné, hihetetlen gyakorlatot és matematikai, ballisztikai érzéket kíván.

Hirdetés

A videojátékok fejlesztői persze szabadon engedhetik a fantáziájukat (gondoljunk csak a Ripperre az Unreal Tournamentből), és Steven Seagal is lazán dobálózott velük az Úszó erődben, de ettől még alig akad bárki, aki képes ilyesmire. Ez volt a fő kihívás Quint előtt, akit mérnök geekként nem is a várható felhasználási területek érdekelték, hanem az, hogy egyáltalán képes-e megugrani a lehetetlennek tűnő feladatot.

Sikerült. Több elfuserált próbálkozás után végül egy LiDAR célzóval felszerelt monstrumot épített, amelynek a mechanikai részéért ő, a projekt szoftveres és matematikai oldaláért pedig fia felelt. Utóbbi egy szoftvert is írt, amely folyamatosan számolgatja a lézercélzó távolsági információi alapján, hogy milyen erővel és szögben kell kilőni a kést, hogy pont oda érkezzen, ahova kell. 

Quint három célt tűzött ki:

  • a gép akkor működik jól, ha tízszer egymás után elsütve mindig jó helyre találnak a kések;
  • hordozhatónak kell lennie, tehát semmi kábel;
  • nem ártana tíz kiló alatt tartani.

Utóbbi nem sikerült, a gépezet majdnem 15 kiló lett, de csak ezért nem adták fel. Az alkatrészeket maguk építették, ha kellett, 3D-nyomtatták és finomhangolták. A végeredmény lenyűgöző, kontextus nélkül látva azt hihetnénk, vizuális effektek, vagy CGI az egész. Akit a fenti videón kívül érdekel a projekt szakmai háttere, az megnézheti a hosszabb, magyarázós bemutatót is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.