Hirdetés

Egybeolvad a OnePlus és az Oppo operációs rendszere



|

Az OxygenOS elveszti az önállóságát, cserébe viszont tovább támogatják majd a telefonokat.

Hirdetés

Egy ideje már megy a találgatás az Oppo és a OnePlus közös jövője körül, miután a OnePlus bejelentette, hogy a két vállalat szorosabban együttműködik majd a hatékonyság és a gyorsabb szoftverfrissítések érdekében.  

A fő kérdés az volt, hogy mi lesz a OnePlus telefonok nemzetközi operációs rendszerével, az OxygenOS-szel. Sokan arra gondoltak, hogy a szoftver beleolvadhat az Oppo saját, ColorOS nevű platformjába, mivel a Kínában eladott OnePlusokon már most is ez fut.

Azóta pedig bebizonyosodott, hogy a lényeget tekintve valóban így alakul a történet: a OnePlus fórumán ejtették meg a hivatalos bejelentést arról, hogy "integrálják" az OxygenOS és a ColorOS kódját. A bejegyzés szerint a globális piacon terített OnePlus mobilokon továbbra is OxygenOS néven fut majd az operációs rendszer, de már egy "stabilabb és erősebb" platformon.

Hirdetés

A OnePlus azt ígéri, hogy az átmenet szinte észrevétlen lesz, mivel teljesen a színfalak mögött játszódik majd. A vállalat szerint az egyesüléssel egy nagyobb, többre képes fejlesztőcsapat áll a rendelkezésükre, a fejlesztési erőforrások bővülésével pedig az OxygenOS felhasználói élménye is javulni fog. Az átállást nagyban segíti, hogy mindkét rendszer az Androidon alapul.

Arról nem esik szó, hogy a platformok integrálása érinti-e a kezelőfelület megjelenését, de az észrevétlen átmenetre vonatkozó ígéretből akár arra is következtethetünk, hogy az OxygenOS megtarthatja a saját, letisztult arculatát.

Max Weinbach ennek kapcsán korábban arról posztolt a Twitteren, hogy a OnePlus 9 Prón futó Android 12 beta valójában nem más, mint a ColorOS, de az is lehet, hogy ez csak a kínai piacra igaz, hiszen ott már most is ColorOS-szel árulják a OnePlus mobiljait.

Jó hír viszont, hogy a lépéssel a OnePlus tényleg rágyúr a szoftverfrissítésekre, így a jövőben a következőképp alakul a készülékeik támogatása:

  • Zászlóshajók (a T-és R-modelleket is beleértve): A OnePlus 8 és az újabb eszközök 3 Android főverziót kapnak, a biztonsági frissítések 4 évig érkeznek.
  • Nord/Nord CE modellek: A OnePlus Nord és az újabb Nord/Nord CE modellek 2 Android főverziót kapnak, a biztonsági frissítések 3 évig garantáltak.
  • Nord N-széra: Az N10-től és az N100-tól minden N-szériás OnePlus 1 Android főverziót kap, 3 évnyi biztonsági támogatással.

A OnePlus ezzel valamelyest igazodik a Samsunghoz, a koreai gyártó ugyanis szintén 3 főverziót és 4 évig tartó biztonsági támogatást ígér a csúcstelefonjaihoz, valamint egyes középkategóriás modellek esetében is.

Az egyelőre nem derült ki, hogy milyen gyakran érkeznek majd a biztonsági frissítések. A OnePlus eddig átlagosan kéthavonta állt elő ezekkel, de az összeolvadás elvileg kimondottan a hatékonyságot és a gyorsaságot célozza, szóval ezen a területen is történhet némi javulás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.