Hirdetés

Egyenesen a retinára vetíti a tartalmakat egy új AR-optika



|

A fejlesztéssel szintet léphet a kiterjesztett valóság.

Hirdetés

Bár a kiterjesztett valóság (augmented reality - AR) ma már nem számít újdonságnak, egyelőre kevés az igazán komolyan vehető és nem utolsó sorban jól használható alkalmazása a technológiának. Ennek fő oka, hogy egyelőre nem igazán van megfelelő hardver, amely kellően praktikus és kényelmes lenne.

A VR-szemüvegek és sisakok viszonylag nagyok és a használatuk sem a legkomfortosabb, ráadásul, egyelőre sok felhasználó küzd hányingerrel és szédüléssel a virtuális környezetekben. Még a valóban lenyűgöző látványt nyújtó Microsoft HoloLens is csiszolásra szorul: az USA hadserege kísérletezett a technológiával, de a katonák reakciói alapján egyelőre lehetetlen, hogy élesben is bevessék.

Hirdetés

Ezen változtatna a brit Lark Optics startup, amely olyan különleges megoldást fejleszt, amivel áthidalná ezeket a problémákat.

"A való világban azáltal érzékeljük a mélységet, hogy a szemünket mozgatjuk és fókuszálunk. Ennek a két műveletnek pedig harmóniában kell lennie, hogy jól működjön. A jelenlegi AR-szemüvegekből azonban most még alapvetően hiányzik ez a fajta szinkron."

- magyarázta Pawan Shrestha, a Lark Optics vezérigazgatója.

A Lark Optics megoldása egyenesen a felhasználó retinájára vetíti rá a kiterjesztett valóságot (Fotó: Lark Optics)
A Lark Optics megoldása egyenesen a felhasználó retinájára vetíti rá a kiterjesztett valóságot (Fotó: Lark Optics)

A kiterjesztetett valósághoz használt jelenlegi szemüvegek legnagyobb problémája, hogy a felhasználóknak egyfajta virtuális képernyőre kell fókuszálniuk a digitális tartalmi réteg észleléséhez, miközben alapvetően a valódi világot látják maguk előtt. Emiatt viszont összezavarodhat az idegrendszer, ami fejfájást, a szemmozgató izmok feszülését, szédülést és hányingert is okozhat.

A Lark Optics megoldása viszont közvetlenül a felhasználó retinájára vetíti rá az AR-tartalmakat, ami azt jelenti, hogy teljesen mindegy, hová fókuszál a szemük, a digitális réteget mindig élesen fogják látni.

A startup egyelőre egy működő prototípust (proof-of-concept) készített el az eszközből, most pedig annak finomhangolásán dolgoznak. Shrestha szerint már két sikeres felhasználói kutatást is elvégeztek, egyet saját laboratóriumukban, egyet pedig egy külső partnernél.

Ha elkészülnek a végleges változattal, nem saját néven tervezik piacra dobni a technológiát, hanem már működő eszközgyártókkal kezdeményeznének együttműködést. Amennyiben ez sikerül, óriási üzletet csinálhatnak, az AR-technológia ugyanis a PwC elemző cég szerint 2030-ra másfélbillió (azaz 1500 milliárd) dolláros piacot jelent majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.