Hirdetés

Egyesek már hamisítják a Covid-tesztek eredményét, hogy szabadabban utazhassanak



|

Mivel több országban csak teszteredmény igazolásával engedik át a határon az embereket, elkezdődött a szabályok kreatív és pénzspóroló kijátszása.

Hirdetés

A koronavírus világjárvány alapvetően meghatározza és korlátozza, hogy az emberek milyen feltételekkel utazhatnak, illetve léphetnek be más országokba. Sok helyen legfeljebb 72 órával azelőtt készült PCR-teszttel engedik át az embert a határon, néhol még frissebb eredmény felmutatása szükséges.

Mivel több esetben az állam nem fedezi a teszt költségeit, saját zsebből kénytelenek fizetni az utazók a vizsgálatokért. A spórolás és a szabályok kikerülése érdekében már elkezdődtek a kreatív, de illegális megoldások az utazni vágyók részéről.

Hirdetés

A Motherboard (vagyis a Vice tech részlege) arról számolt be, hogy az utazáshoz szükséges tesztet Hollandiában például csak magánlaboratóriumban lehet elvégeztetni, aminek a költsége több mint 100 euró, vagyis kb. 35 ezer forint. Ezt kikerülve az érintettek inkább elővették a képszerkesztői tudásukat, és Photoshop, illetve még Paint használatával is készítettek maguknak dokumentumot. A portálnak névtelenül nyilatkozó személyek elmondták, hogy a céljuk a költségek lefaragása volt, a hatóságok pedig nem vették észre a hamisított papírokat.

A szerkesztést úgy tudták megoldani, hogy a vizsgálat dátumát egy korábbi hivatalos dokumentumon egyszerűen átírták, hogy megfeleljen az időkorlátnak, majd ugyanúgy kinyomtatták azt. Mivel a reptereken csak ezt a dátumot nézték az ellenőrök, nem tűnt fel a hamisítás. A Motherboard cikkéből még az is kiderült, hogy az ellenőröket több esetben nem készítik fel arra, hogyan tudják kiszűrni a valótlan dokumentumokat, így könnyebb dolga van a hamisítóknak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.