Hirdetés

Egyre fontosabb hírforrás a TikTok, míg a Facebook itt is lecsúszóban van



|

Tanulságos kutatás mutatja a kínai közösségi oldal előretörését.

Hirdetés

Az elmúlt években egy szimpla trend figyelhető meg a közösségi médiában: a fiatalok tömegesen vándorolnak át a rövid videókra alapozó TikTokra, amire a hagyományos platformok is igyekszenek reagálni, többnyire a kínai szolgáltatás funkcióinak lekoppintásával.

Az 1 milliárd felhasználó felett járó TikTok előretörése elsősorban a Meta üzletét, azon belül is a piacvezető Facebookot fenyegeti, amely a videókra átállított Instagrammal karöltve küzd a trend ellen. Egy friss kutatás viszont most ismét arról árulkodik, hogy Mark Zuckerberg zászlóshajója rohamosan veszít a relevanciájából.

Hirdetés

A Pew Research ugyanis 12 ezer amerikai megkérdezésével arra jutott, hogy minden korosztályban egyre többen használják a TikTokot hírforrásként, míg az Instagram kivételével az összes többi közösségi oldalnál csökkenőben van a világ történéseiről informálódók száma. A legnagyobb visszaesést éppen a Facebook könyvelhette el, amelyen 2020 óta 11%-ot gyengülve 54%-ról 44%-ra zuhant a hírfogyasztók aránya, míg a Twitteren 59%-ról 53%-ra, a Redditen pedig 42%-ról 37%-ra süllyedt az eredmény.

A TikTok ezzel szemben 11%-ot erősödve 22%-ról 33%-ig kapaszkodott, amit a Meta-szárnyai alá tartozó szolgáltatások részéről csak az Instagram 1%-os növekedése tudott ellensúlyozni. Nem meglepő módon a tiktokos hírfogyasztók a 30 alatti korosztályban vannak a legtöbben, ahol 26% az arányuk, míg 30-49 év között már csak 10%-nyi válaszadó vallotta ezt magáról, 50 és 64 év között pedig csupán 4%-nyian támaszkodnak a kínai appból szerzett értesülésekre.

Az eredményeket összegezve tehát az amerikai tiktokózók harmada már hírforrásként is használja a ByteDance közösségi oldalát, ami bizonyára tovább fűti majd  a kínai platfom körüli nemzetbiztonsági aggodalmakat. A TikTok ezekre különleges intézkedésekkel, például az USA-t érintő adatainak elköltöztetésével próbál reagálni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.