Hirdetés

Egyre nagyobb az esély rá, hogy téged is átvernek a banki appokkal



|

Három okostelefon-használóból egyet becsapnak a kamu banki appok - eközben sokan épp az eredeti appot gondolják átverésnek.

Hirdetés

Az Avast a legutóbbi globális tanulmányának eredményeit még az MWC-n tette közzé. Ezek alapján egyre nagyobb veszély leselkedik azokra, akik okostelefonon keresztül bankolnának. Az emberek 36 százaléka nem tudja megállapítani, hogy egy banki app hiteles vagy pedig hamisítvány. Vagyis minden harmadik okostelefon-használó azt kockáztatja, hogy a pénzét és a banki adatait is rossz kezekbe adja. 

Hirdetés

A cég összesen 40 000 embert faggatott 12 országban (Amerika, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország, Japán, Mexikó, Argentína, Indonézia, Csehország, Brazília, Spanyolország). Olyan valódi banki appokat is felhasználtak a felmérés során, amelyeket már korábban is támadtak meg bűnözők. 

Az megkérdezettek 43 százaléka használ okostelefont a bankoláshoz. 30 százalék azért nem tesz így, mert attól tart, hogy nem tudják megvédeni őket az átverésektől és visszaélésektől. 

Az emberek 58 százaléka érdekes módon a hivatalos, igazi banki appot is hamisítványnak gondolta. Eközben 36 százalék úgy vélte, hogy a kamu app az igazi. Amerikában ez az arány 40 és 42 százalék volt. Az Avast szerint az Androidot és az iOS-t használók tábora egyformán érintett. 

A gond az, hogy egyre nehezebb védekezni: a hackerek olyan kifinomult módszereket használnak, hogy az emberek gondolkozás nélkül elhiszik, hogy a valódi banki appot töltik le vagy használják. Ráadásul a Google Play Áruházban a BankBot trójai új verziója is felbukkant, ami játéknak vagy zseblámpának álcázza magát. Amikor valaki telepíti, akkor az app egy hamis réteget húz a valódi banki app kezelőfelületére, és aztán begyűjti a fiókadatokat. Pedig a felhasználó azt hiszi, hogy minden rendben, és látszólag a valódi appban gépel. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.