Hirdetés

Egyre több áramkimaradást okoznak a Kazahsztánba menekült kriptobányászok



|

Az ország hálózata továbbra is küzd a kriptobányászat kínai betiltásának áldatlan következményeivel.

Hirdetés

Már néhány hete is foglalkoztunk a témával, hogy mekkora terhet rónak a Kazahsztánba menekült kínai kriptofarmerek a 19 milliós ország elektromos hálózatára. Az exodusra azt követően került sor, hogy a szomszédos Kína májusban illegálisnak minősítette a virtuális valuta bányászatát.

Már akkor is áramkimaradásokról, korlátozásokról és kényszerű áramimportról szóltak a hírek, a The Financial Times legfrisebb jelentése szerint pedig azóta sem javult a helyzet a közép-ázsiai államban.

Hirdetés

A londoni lap szerint a kazah áramhálózat működtetője, a KEGOC korlátozni fogja az energiát 50 regisztrált bányász számára, miután a kriptofarmok miatt megugrott áramigény három erőműben is vészhelyzeti leálláshoz vezetett az elmúlt hónap során.

Az energiaügyi minisztérium becslése szerint 2021-ben eddig nyolc százalékkal emelkedett a villamosenergia-igény a jellemzőbb egy-két százalékkal szemben, így október óta már hat régióban volt áramszünet. A regisztrált bányászoknak ezért a jövőben azt is el kell fogadniuk, hogy meghibásodás esetén őket kapcsolják le elsőként az infrastruktúráról.

A helyzet megoldásához azonban ez édeskevés lesz, az extra fogyasztás nagy részéért ugyanis a szürke, vagy teljesen titokban tevékenykedő kriptofarmerek felelősek, akiket az ország közelsége és a hatóságilag szabályzott, olcsó áram csábított Kazahsztánba. A környezetvédőknek pedig amiatt is főhet a fejük, hogy a kazah hálózat nagyrészt súlyosan szennyező szénerőművekre épül.

A KEGOC további intézkedései közé tartozik, hogy a hiányzó kapacitás pótlására import tárgyalások kezdett egy orosz energetikai céggel, a regisztrált bányászokat pedig 2022-től extra díjjal sújtja minden elfogyasztott kWh-ért, ám ennek mértéke is csak 1 tenge, azaz nagyjából 0,0023 dollár lesz.

A Glasgowi Egyetem professzora, Luca Anchesi ugyanakkor a Timesnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a kazah kormány talán nem teljesen őszinte, és a rendkívüli helyzetet kihasználva igyekszik az országba özönlő kriptofarmerek nyakába varrni az elavult elektromos infrastruktúra összes problémáját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.