Hirdetés

Egyre valószínűbb, hogy szerverpark épül a Holdon



|

Jelentős támogatáshoz jutott a holdbéli szerverekről álmodó Lonestar Data Holdings.

Hirdetés

Tavaly májusban mi is hírt adtunk arról a különös startupról, amely a Hold segítségével oldaná meg a világ tárhelygondjait: a Lonestar Data Holdings hosszabb távon a Föld hű kísérőjének lávakürtőiben akar szerverparkokat építeni, amelyek még a bolygónk pusztulása esetén is megőriznék az emberiség által felhalmozott tudást.

A cég a napokban ismét hallatott magáról, amikor közölte, hogy sikeresen lezárta a legutóbbi finanszírozási körét, melynek keretében 5 millió dollárnyi befektetésre tett szert a projekt.

Hirdetés

Ez pedig azt jelenti, hogy sínre került a Lonestar terve, mely szerint a NASA támogatását is élvező Intuitive Machines nevű vállalattal összefogva, az IM-2 küldetés keretében még az idén a Holdra juttat egy nagyjából 1 kilogrammos, 16 terabyte-os kapacitású tesztszervert.

"Úgy gondoljuk, hogy a világgazdaság kiterjesztése a Holdra, amely történetesen a Föld legstabilabb műholdja, a következő fehér folt lesz az új űrgazdaságban. Az adatbiztonságnak és az adattárolásnak elengedhetetlen része lesz a holdkutatás új generációjának vezetésében."

- kommentálta a finanszírozási kör sikerét Brad Harrison, a fő támogató Scout Ventures alapítója és vezető partnere. A Lonestar szervereinek első prototípusát még a leszállóegység által szolgáltatott energiával tesztelik, a startup vezetője, Chris Stott viszont tavaly azt ígérte, hogy akár már 2026-ban szolgálatba állhatnak az első önállóan működő adatközpontok.

A cég önbizalmát növeli, hogy 2021 decemberében sikerrel tesztelte szervereket hajtó technológiát a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Ami pedig a vállalkozás üzleti megalapozottságát illeti, nem elképzelhetetlen, hogy bizonyos gazdasági vagy állami szereplők valóban hajlandóak lesznek fizetni a szuper biztonságosnak és tartósnak ígérkező adattárolási szolgáltatásért, illetve a Holdat célzó nemzetközi küldetésekben is hasznosulhat a Lonestar infrastruktúrája.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.