Hirdetés

Egységes töltőadapterek használatára kényszerítheti a gyártókat az EU



|

Az Európai Bizottság hamarosan tanulmányt indít a témában, ugyanis a mobilipar az elmúlt években nem tett megfelelő lépéseket.

Hirdetés

Az EU jelenleg is azt fontolgatja, hogy a mobilgyártókat kötelezze-e új szabványok bevezetésére a töltőadapterek kapcsán, méghozzá annak érdekében, hogy az e-hulladék mennyisége csökkenjen. 

Hirdetés

Manapság egy új okostelefonhoz töltő és kábel is jár, vagyis a régi szett a kukába kerül. Az Európai Bizottság szerint mindez 50 000 tonna felesleges e-hulladékhoz vezet. Ezt elkerülhetnénk, ha a töltőket külön értékesítenék, és ugyanazt használhatnánk a jövőbeli készülékeinkhez is. 

Ha az EU valóban kötelező előírásokat vezetne be, akkor a legrosszabbul az Apple járna a cégek közül. A riválisai ugyanis átálltak az USB-C csatlakozóra (többségében), azonban az iOS-es készülékek egyedi Lightning csatlakozót használnak. Ha ettől megválna az Apple, akkor jelentős licencdíjaktól is elesne. 

A gyorstöltés persze ennél is bonyolultabb téma: lassan annyi technológia, ahány gyártó, és bár a töltők felcserélhetőek, a gyorstöltés teljesítménye ilyenkor már egyáltalán nem ugyanaz. 

Az Európai Bizottság lassan egy évtizede szeretne reformokat a témában, és a Reuters szerint úgy látják, hogy a gyártók nem tettek megfelelő lépéseket a haladás érdekében. Az EB emiatt olyan tanulmányt indít, ami az esetleges tervek, műveletek hatásait vizsgálja. 

Természetesen nincs kizárva, hogy mire érdemi döntés és eredmény születik, addigra a mobilipar teljes mértékben vezeték nélküli gyorstöltésre vált. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.